2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kevesebb utánajárással juthatnak hozzá a betegek az ingyenes gyógyszerekhez, ha elfogadják az RMDSZ törvényjavaslatát

2018. május 10. 09:10, utolsó frissítés: 09:10

Kevesebb utánajárással juthatnak hozzá az őket megillető ártámogatott és ingyenes gyógyszerekhez, küldőpapírokhoz és betegszabadságos igazoláshoz a páciensek – ezt írja elő az az RMDSZ által benyújtott törvénymódosító javaslat, amelyet kedvezően véleményezett a héten a képviselőház egészségügyi szakbizottsága.

Vass Levente RMDSZ-es képviselő, a tervezet kidolgozója elmondta: a szakorvosok magánrendelőikben, akkor is, ha nem állnak szerződéses viszonyban a biztosítóházzal, kiállíthatnak ingyenes és ártámogatott gyógyszerrecepteket, a betegszabadsághoz szükségek igazolásokat vagy küldőpapírokat, ha úgy ítélik meg, hogy a páciensnek további szakorvosi vizsgálatokra van szüksége. A fent említettetekért így a betegnek nem kell a szakorvosi vizsgálat után ismét a családorvosukhoz fordulni.
A
z egészségügyi szakpolitikus véleménye szerint a jogszabálytervezetbe foglalt előírások azokon a fiatal szakorvosokon is segítenének, akik így több beteget fogadhatnak frissen nyitott orvosi rendelőikben, és hatékonyabban elláthatják őket.

A jogszabálytervezet esetében a végső döntést az alsóház hozza meg, a módosítási javaslat akár a következő hetekben a képviselőház plénumának napirendjére kerülhet. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS