2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alapfokon felmentették Victor Pontát és Dan Șovát

2018. május 10. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

Alapfokon felmentették Victor Ponta volt miniszterlenököt és Dan Șova volt nagyberuházásokért felelős minisztert a a Turceni-Rovinari-ként elhíresült ügyben.


A két politikus ügyében az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) börtönbüntetés kiszabását kérelmezte többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával még 2015. szeptemberben küldte bíróság elé az akkor még miniszterelnöki tisztséget betöltő Pontát.

Az ügy arról a két (Turceniben és Rovinariban működő) olténiai hőerőműről kapta a nevét, amely 2007-ben közel egymillió eurós megbízást adott - a vád szerint törvénytelenül - Dan Șova ügyvédi irodájának és Pontának is juttatott a pénzből.

Ponta 2007-2008-ban ügyvédként állt üzleti kapcsolatban Sovával, de ebben az időszakban már annak a választókerületnek a parlamenti képviselője volt, amelyben a két állami hőerőmű működik.

A DNA szerint Șova ügyvédi irodája nem jutott volna az előnyös állami megrendelésekhez, ha nem tudták volna róla, hogy Victor Ponta parlamenti képviselő támogatását élvezi.

Dan Şova esetében az ügyészek a maximálisan kiszabható büntetést kérelmezték a bíróságtól, továbbá a volt szenátor közügyektől való eltiltását, és kérték a bíróságtól, hogy kötelezzék 111 ezer lejes bírság kifizetésére.

Victor Ponta esetében az ügyészek szabadságvesztés büntetését kérelmezték a bíróságtól. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS