2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Petíció indult az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés helyreállításáért

2018. május 10. 17:52, utolsó frissítés: 17:52

Közös sajtótájékoztatót tartott Marosvásárhelyen Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem témájában.

Bejelentették: közös petíciót indítanak az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés maradéktalan helyreállítása céljából. A sajtótájékoztatót követően, a résztvevők és a Demeter József lelkipásztor által vezetett Sütő András Baráti Társaság – az érdeklődőkkel egyetemben – megkoszorúzták Sütő András sírját, emlékezve és emlékeztetve arra, hogy erdélyi írónk kulcsfontosságú szerepet töltött be az 1990-es években, a romániai magyar oktatásért vívott harcban, s aktívan kivette részét a marosvásárhelyi gyertyás-könyves tüntetés megszervezéséből is.

"Lesújtó hírként fogadtuk a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem, valamint a Petru Maior Egyetem egyesüléséről szóló híreket, hiszen mindez a magyar fél megkérdezése nélkül ment végbe, az amúgy is jogfosztott magyar tagozat jogainak további csorbításával. Jogosan érezzük létveszélyben a magyar nyelvű erdélyi orvosképzést, s ezért is tartjuk fontosnak, hogy kifejezzük tiltakozásunkat a jogszerűnek álcázott egyesítéssel szemben" – kezdte felszólalását Tőkés László. Az EMNT elnöke emlékeztetett: a magyar pártok, a civil szervezetek, a MOGYE oktatói és diákjai is ellenzik a fúziót, Tőkés pedig személyesen is felszólalt az egyetem védelme érdekében Strasbourgban és Brüsszelben is.

"Fontosnak tartom, hogy az autonómia gondolatához és a nemzetpolitikánkhoz a rendszerváltás óta hűséges közéleti vezetőinkkel közösen adjunk hangot tiltakozásunknak. Ahogy nem mondtuk le a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem megalakítási szándékáról, úgy nem adhatjuk fel a magyar nyelvű orvosképzéshez való jogunkat sem. A MOGYE ügyében sem ismerünk megalkuvást: nem fogadhatunk el csak részjogokat, az anyanyelvünkön zajló oktatás pedig épp olyan célkitűzésünk, mint az önrendelkezés megvalósítása" – jelentette ki Tőkés.

"200 évvel Karl Marx megszületése után, még mindig él a posztkommunizmus és a nacionálkommunizmus. Látható: a 89-es forradalom után, a kisebbségi jogok tekintetében, még mindig nem történt érdemi előrelépés. A békés gyertyás—könyves tüntetés szellemében vonulunk Sütő András sírjához, aki áldozata volt a Marosvásárhelyen tovább élő magyarellenességnek, és vezető alakja volt az 1990-ben, az erdélyi magyar oktatásért szervezett tüntetéseknek. Erdélyi írónk példát mutatott mindannyiunk számára abban, miként álljunk ki jogaink védelme érdekében, s – a gyulafehérvári ígéretekhez hasonlóan – miként emlékeztessük a román államvezetést a rendszerváltozás után, a magyar közösségnek tett ígéreteikre" – zárta felszólalását Tőkés.

"A Székely Nemzeti Tanács minden egyes alkalommal megszólal, amikor a Székelyföld jövőjét érintő kérdésekről van szó. A MOGYE-ügy hatványozottan ilyen, ezért nem is kérdéses kiállásunk. Victor Ponta korábbi román miniszterelnök 2013 áprilisában – az Európa Tanács közgyűlése előtt – azt ígérte, hogy a magyarság igényeinek megfelelően rendezik a MOGYE helyzetét. Az akkori miniszterelnök Románia nevében tett ígéretet, amely azóta is beváltatlan maradt. Fontos tehát megjegyeznünk: ha az Európa Tanács figyelmen kívül hagyja a kialakult helyzetet, könnyen hitelét veszítheti" – jelentette ki Izsák Balázs. Az SZNT elnöke hozzátette: a MOGYE a székelyföldi egészségügyi ellátásban is kulcsszerepet tölt be, s ezért különösen fontosnak tartja az egyetem melletti kiállást.

"Ideje – pártpolitikai ellentétektől függetlenül – közösen fellépnünk a MOGYE helyzetének mihamarabbi megoldása érdekében. Épp ezért felhívással fordulunk mindenkihez, aki számára fontos ez az ügy. A Néppárt szövetségesei – az EMNT és az SZNT – már csatlakoztak kezdeményezésünkhöz, így közösen indítjuk útjára azt a petíciót, melynek célja az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés maradéktalan helyreállítása" – jelentette ki Toró T. Tibor, majd hozzátette: az év elején aláírt hárompárti autonómianyilatkozat alkalmával is jelezték, nem csak elvi megállapodásra törekszenek, hanem közös cselekvési terv kidolgozását is szeretnék.

"Reméljük, a MOGYE-ügy lesz az az alkalom, amikor sikerül megvalósítanunk ezt. Tudjuk, nem egy egyszerű oktatáspolitikai kérdéssel van dolgunk: a multikulturális jelleggel bizonyos kötelezettségek is járnak, melyeket az egyetem nem tartott be. E látszat-multikulturalitásra a kulturális- és oktatási autonómia jelentene megoldást. Épp ezért régi célkitűzéseinkhez hűen kell megoldást találjunk a felmerült problémákra" – mondta a Néppárt ügyvezető elnöke.

"Közösen kiadott felhívásunkban minden politikai- és civil-szakmai szervezet csatlakozására számítunk, különös tekintettel az RMDSZ-re, amely bukaresti parlamenti képviselettel is rendelkezik. Stratégiai válságcsoport létrehozására van szükség, s nem fogadhatjuk el azt az utat, mely a beletörődés és hallgatás irányába vezet. Magas szintű politikai delegáció kell képviselje közösségünk álláspontját, s a nemzetközi közvéleményt is tájékoztatnunk kell helyzetünkről. A Néppárt az Európai Szabad Szövetségben betöltött tagságát hasznosítja e célra, Tőkés László és az RMDSZ pedig az Európai Néppárt kötelékében tehet lépéseket" – mondta Toró T. Tibor, aki felszólalása végén hozzátette: a Civil Elkötelezettség Mozgalom, a pedagógus szervezetek, valamint a MOGYE szakmai szervezetei határozott kiállásukkal jó példát szolgáltattak.

A sajtótájékoztató végén a három szervezet vezetői elsőként írták alá a meghirdetett petíciót, melyhez bárki csatlakozhat ide kattintva.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS