2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bocsánatkérésre szólítják fel romániai civil szervezetek Junckert a Marx születése évfordulóján mondott beszéde miatt

2018. május 10. 18:35, utolsó frissítés: 18:35

Bocsánatkérésre szólítják fel romániai civil szervezetek Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét azért, mert május 4-én a németországi Trierben beszédet mondott Karl Marx születése kétszázadik évfordulóján.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közös nyilatkozat szerint "az Európai Unió magas rangú képviselőjének a részvétele a kommunista bűnök egyik ihletőjére való tisztelgő emlékezésen" önmagában is elítélendő, "hiszen Marx éppenséggel azokra az értékekre hányt fittyet, amelyek az EU építményének fundamentumául szolgálnak".

Azt is elítélték, hogy Jean-Claude Juncker olyan filozófusnak nevezte Karl Marxot, akinek az elméletei nem ítélhetők el csupán azért, mert később rosszul ültették azokat a gyakorlatba.

"Annak a doktrínának ilyetén való értelmezése, amely hitvallásul szolgált a gyilkos kommunista rezsimeknek egy évszázadon át, az összes földrész több tucat országában, sérti a kommunizmus áldozatainak emlékét, relativizálja szenvedéseiket, szerte a világon" - áll a nyilatkozatban.

Az aláíró szervezetek emlékeztettek arra, hogy az utóbbi két évtizedben nemzetközi szervezetek egész sora ítélte el a kommunizmust és a marxista ideológia nevében elkövetett bűnöket. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése 2006 januárjában, az Európai Parlament 2009 áprilisában és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlése 2009 júliusában elfogadott határozataikban elítélték a kommunizmust. 2008. június 3-án Prágában kiadták "Az európai lelkiismeret és a kommunizmus" című nyilatkozatot, amelyet mások mellett Vacláv Havel Csehország és Joachim Gauck Németország volt köztársasági elnöke is aláírt.

"Úgy véljük, hogy az Európai Bizottság elnökének becsületbeli kötelessége, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjen ezért a politikai és erkölcsi eltévelyedéséért" - áll a nyilatkozatban, amelyet a Temesvár Társaság, a Társadalmi Párbeszéd Csoport, a bukaresti 1989. December 21 Egyesület, a Baragánba Deportáltak Egyesülete, és az 1989-es Temesvári Emlékbizottság ír alá.

Tőkés László, a temesvári emlékbizottság elnöke egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón is említést tett a tiltakozásról. "Mit várjunk a mi öreg kommunistáinktól, ha Nyugat-Európában dicsőítik Marxot" - jelentette ki az EP-képviselő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS