2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biokémikusok, biológusok, vegyészek állnak sztrájkőrséget az egészségügyi minisztérium előtt

2018. május 11. 13:10, utolsó frissítés: 13:10

A biokémikusok, biológusok és vegyészek egészségügyben dolgozó rendjének mintegy 40 képviselője áll sztrájkőrséget pénteken az egészségügyi minisztérium épülete előtt és a bérrács módosításai ellen tiltakoznak, írja az Agerpres hírügynökség.

Az egészségügyi maszkkal és kesztyűvel utcára vonulók táblákat tartanak a magasba, amelyeken egyebek mellett 3,75-ös szorzót kérnek tagjaiknak és követelik, hogy a költségvetés 6 százalékát fordítsák az egészségügyre.

„Ismét a minisztérium előtt gyülekezünk, mert a múltkori sztrájkőrséggel semmit sem értünk el. 23 különböző kérést, petíciót, nyílt levelet és egyéb dokumentumot nyújtottunk be, és nem kaptunk semmit. Átnéznek rajtunk, megaláznak és azt mondják, hogy a mi munkánk nem életbevágóan fontos a páciensek szempontjából” - nyilatkozta Constanţa Popa fővegyész, a biológia tanszék adjunktusa.

Elmondta: az a legnagyobb gondjuk, hogy megváltoztatták szakmai besorolásukat és nincs az rendben, hogy egy biokémikus, biológus vagy vegyész kevesebbet keressen, mint egy asszisztens. Hozzátette: az új bértörvény alkalmazásával a biokémikusok, biológusok és vegyészek fizetése több száz lejjel csökkent, egyes esetekben akár 1.600 lejjel is.

A tiltakozók öttagú küldöttségét fogadták a minisztériumban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS