2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bántalmazott nőknek hoznak létre menhelyet Kolozsváron

2018. május 11. 16:47, utolsó frissítés: 2018. május 12. 19:15

Átadja az önkormányzat a Szociális és Egészségügyi Igazgatóságnak azt a közel 3 ezer négyzetméternyi területen fekvő ingatlant, amelyben a családon belüli erőszak áldozatai – nők és gyerekek – számára sürgősségi elszállásolására alkalmas menhely jön létre - jelentette be Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere egy sajtótájékoztatón. A menhely létesítését egyébként ő maga kezdeményezte.


A 130 négyzetméteres alapterületű ingatlan 3 szobából, egy konyhából, egy fürdőszobából, kamrából, raktárhelyiségből és pincéből áll. A téglaépület alapozása betonból készült. Az ingatlan értéke 430 ezer lej, a telek pedig 254 ezer lejt ér. A menhely címe a családon belüli erőszak túlélői biztonsága szavatolása érdekében szigorúan titkos marad.
A város tulajdonában levő ingatlan a május 14-i, hétfői tanácsülésen a város köztulajdonába kerül át, és a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság ingyenes kezelésébe jut. Az adminisztratív jellegű döntés a menhely kialakításának első lépése, ezt követően elkezdődhet az ingatlan felújítása és a célnak megfelelő előkészítése.

A menhely kiegészíti azt a teljes körű ellátórendszert, amelyet Kolozsvár önkormányzata Oláh Emese alpolgármester kezdeményezésére kialakít a családon belüli erőszak túlélői számára. A menhely mellett folyamatban van egy pszichoszociális központ kialakítása is, ahol az érintettek vagy az értük aggódó hozzátartozók jogi útmutatót, pszichológiai segítséget kaphatnak. Emellett a családon belüli erőszak túlélőinek lábra állását egy hamarosan 3 évre kiterjeszthető, jelentős összegű lakbértámogatással is segíti az önkormányzat. (hírszerk./közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS