2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megújul Kolozsváron a Szent György (Béke) tér és környéke: növelnék a gyalogos övezeteket

2018. május 11. 19:22, utolsó frissítés: 19:35

Döntést hoz hétfői tanácsülésén az önkormányzat a belváros egyik fontos részében az autós forgalom csökkentésére vonatkozóan - jelentette be Oláh Emese alpolgármester egy pénteki sajtótájékoztatón. A gyalogos- és zöldövezet kiterjesztését, a biciklisávok létesítését célzó projekt a Majális (Republicii) utca alsó szakaszát (a Petőfi/Avram Iancu utca sarkától a Szent György térig tartó szakaszt) a Szent György (P-ţa Lucian Blaga) teret, a Jókai (Napoca) utcát, a Petru Maior utcát és az Emil Isac (Bartha Miklós) utcát érinti.


A tanács májusi rendes tanácsülésén a gazdasági-műszaki mutatók elfogadásával zöld utat nyit a polgármesteri hivatal számára, hogy EU-s alapokra pályázhasson, és ezekből fedezhesse a beruházás költségeit.

A projekt összköltsége 28,2 millió lej lesz. A pénzből a következő célok megvalósítását tűzte ki az önkormányzat:
- Bicikliutak építése, felújítása, korszerűsítése és kiterjesztése
- Új bike-sharing/biciklikölcsönző pontok kialakítása, és a létezők felújítása
- A gyalogos övezetek kiterjesztése, a létező járdák felújítása, az autós forgalom visszaszorítása
- Zöldövezet kiterjesztése: fák és cserjék ültetése
- Az érintett területen az autóút hálózatának felújítása
- Villanyhálózat felújítása
- Jelzőlámpák telepítése, felújításaA tervek szerint az autós forgalomra szánt, jelenleg létező 12 ezer négyzetméteres felület 8800-ra csökkenne. A 7200 nm-es gyalogos felület 8800-ra nőne. A jelenlegi 118 métert kitevő bicikliút összesen 1023 méteres lesz.

A 795 négyzetméternyi zöldövezet 894-re nő, a jelenlegi 30 fa mellé további 68 fát ültetnek, a fák tövéhez pedig automata öntözőrendszert helyeznek el. A fogyatékkal élő személyek számára fenntartott 2 parkolóhely megmaradna, viszont a 40 parkolóhely összesen 10-re csökkenne (tehát ebből a 10 parkolóhelyből 2 hely továbbra is a fogyatékkal élők számára lenne fenntartva). A taxik számára fenntartott 18 hely 13-ra csökkenne. Jelenleg turistabusz nem állhat meg az övezetben, erre a felújítás során lehetőséget biztosítana az önkormányzat. Elektromos biciklik és rollerek számára 20, töltőállomásként működő parkolóhelyet is kialakítanának.

Az önkormányzat célja a légszennyezés csökkentése, ezért szeretné megteremteni a biciklihasználat előmozdításához szükséges feltételeket, és a gyalogosok számára is biztonságos és kényelmes közlekedési lehetőséget szeretne nyújtani.

A kivitelezés a Planwerk urbanisztikai tervezőcég tervei alapján történik. A projektet a közbeszerzési eljárás elindításától számított 30 hónapon belül kell megvalósítani, a munkálatok kivitelezésére 18 hónap áll a közbeszerzésen nyertes építőcég rendelkezésére. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS