2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A katolikus egyház képviselői mást mondanak Ferenc pápa romániai látogatásáról, mint a miniszterelnök

2018. május 13. 11:12, utolsó frissítés: 11:17

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint a jövő év elején Romániába látogat Ferenc pápa, az Antena 3 hírtelevíziónak pénteken adott nyilatkozatát a bukaresti római katolikus érsekség szóvivője, Francisc Dobos viszont este, az egyik közösségi portálon, helyesbítette. Mint közölte: Miguel Maury Buendia bukaresti nuncius kérésére kívánja pontosítani a sajtóban megjelenteket.


"Amikor rögzítik Ferenc pápa romániai látogatását, ennek bejelentését egy időben teszi meg Vatikán állam és a román elnöki hivatal. A Szentszék mai közleménye nem tesz említést jövőbeni romániai látogatásról" - áll a szóvivő üzenetében, amelyet az Agerpres hírügynökség idézett.
A vatikáni látogatáson tartózkodó Dăncilă-t pénteken magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa. A találkozó részleteiről elmondta: "meghívtam a pápát Romániába, és azt válaszolta, hogy a jövő év elején eljön".

Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke a Maszol.ro portálnak viszont azt mondta, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak egy esetleges pápalátogatásról, és úgy vélekedett, hogy nem teljesültek a pápa romániai látogatásának a feltételei.

"Nem szívesen vennénk, hogy addig, amíg Romániában nem rendeződnek a dolgaink, őszentsége az országba látogatna. A korábbi problémáinkhoz most még a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügye is hozzáadódik" - jelentette ki a segédpüspök. Tamás emlékeztetett az érsekség tavaly megfogalmazott álláspontjára, miszerint "ahol az alapvető emberi jogok sérülnek, ahol a hívek nem gyakorolhatják az alkotmány biztosította kisebbségi és felekezeti jogaikat, ott nem beszélhetünk a pápalátogatás lehetőségének biztosításáról". (mti/(agerpres))

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS