2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A BBTE magyar tagozatának vezetősége aggódik a MOGYE-n kialakult helyzet miatt

2018. május 14. 10:33, utolsó frissítés: 11:07

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának vezetősége sajtóközleményben fejezi ki aggodalmát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem valamint a Petru Maior Egyetem összevonásával kapcsolatosan. A sajtónyilatkozat szövegét az alábbiakban, tartalmi változtatás nélkül közöljük:


A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának vezetősége aggodalommal követi a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Magyar Tagozatának jövője körül újfent kialakult bizonytalanságot.

A MOGYE, az ugyancsak marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári BBTE mellett azon romániai állami felsőoktatási intézmények egyike, amelyek a 2011-es tanügyi törvény alapján multikulturális intézménynek minősülnek, és ennek megfelelően magyar nyelvű képzést biztosítanak.

Természetszerűleg elfogadjuk, sőt kívánatosnak tartjuk az intézményi modernizálást, fejlődést, azonban ez nem mehet a magyar nyelvű oktatás kárára. Épp ezért a MOGYE-t érintő bármilyen fejlesztésnek nem szabad veszélyeztetnie a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzést, sőt az intézményi fejlődésnek minden esetben tagozati szinten is tükröződnie kell.

A szükséges fejlesztések sorába illeszkedik a magyar nyelvű oktatásért felelős intézetek létrehozatala is.

A BBTE Magyar Tagozatának vezetősége támogatja a MOGYE-n zajló magyar nyelvű oktatást, annak további intézményesülését, hiszen ez nemcsak a magyar nyelvű orvosi és gyógyszerészeti felsőoktatás, de ezen túl a teljes MOGYE javát is szolgálja.

Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a MOGYE-n működő magyar nyelvű képzésnek nincs alternatívája, az állami felsőoktatás kereteinek feladása veszélybe sodorná a magyar szakember-utánpótlást, s egyúttal törvényileg biztosított jogaink feladását is jelentené, ami semmilyen körülmények között nem indokolt. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS