2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániaiak felét nem érdekli a centenárium

2018. május 14. 17:21, utolsó frissítés: 17:21

A Nemzeti Kutatási és Kulturális Intézet közzétett egy statisztikát, amelynek az adataiból az derült ki, hogy a romániaiak 50%-a még soha életében nem vett részt a nemzeti ünnep alkalmából megrendezésre kerülő kulturális vagy állami ünnepségeken, számolt be az Agerpres hírügynökség.

A statisztikát a „Nagy Egyesülés” 100 évfordulójának apropóján végezték el. Arra a kérdésre, hogy: Vettél-e már részt a román nemzeti ünnep alkalmából megrendezésre kerülő eseményeken (az elmúlt 5 évben milyen gyarkran)? - a válaszadók 50%-a felelte azt, hogy nem, még soha, 28%-a azt, hogy egyszer, vagy kétszer, 16%-a azt, hogy majdnem minden évben és csupán 6%-a mondta azt, hogy igen, minden évben.

Az arányok a fővárosban valamivel másabbak, ugyanis a bukarestiek 35%-a nyilatkozott úgy, hogy még soha nem vett részt a nemzeti ünnep alkalmából megrendezett ünnepségeken, 30%-a felelte azt, hogy egy vagy két alkalommal, 23%-a majdnem minden évben részt vett ezeken és 12%-uk minden évben részt vesz a nemzeti ünnepeken tartott ünnepségeken.

Vintilă Mihăilescu szociológus elmondása szerint ez a felmérés számára egy „kellemes meglepetés” volt, mivel ő sokkal rosszabb arányokra számított.

„Ez azt jelenti, hogy a romániaiak legkevesebb, vagy legtöbb felének a közelgő centenárium nem jelent semmit, és nem mond semmi”- nyilatkozta a szociológus.

Sergiu Nistor a Nemzeti Kutatási és Kulturális Intézet elnöki tanácsadója szerint viszont, a felmérés eredményei aggodalomra adhatnak okot és érdemesebb lenne jobban megvizsgálni, hogy mit mondanak el ezek az adatok. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS