2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ nem támogatja a tanügyminiszter leváltását

2018. május 14. 18:59, utolsó frissítés: 18:59

„Tévesnek és elhibázottnak tartjuk azt az elképzelést, amely mentén a tanügyminisztérium elosztaná a felsőoktatási intézmények között az államilag támogatott helyeket, és amely hátrányosan érinti az ország nagy múltú egyetemeinek jó részét. Feltétlenül szükségesnek tartjuk a szaktárca leosztási tervezetének újragondolását oly módon, hogy annak fő szempontja az átláthatóság és az egyetemek színvonala, versenyképessége legyen, illetve a nagy hagyománnyal rendelkező felsőoktatási intézmények erősítése. Értékelendőnek tartjuk, hogy a tanügyminiszter elleni egyszerű indítvány beterjesztői fontosnak tartják felhívni a felsőoktatási problémára a figyelmet, ugyanakkor következtetéseik, megoldási javaslataik felszínesek. Nem a tárcavezető félévente történő leváltása fogja megoldani a felsőoktatás problémáit. Álláspontunk szerint jelen pillanatban célravezetőbb azt sürgetni, hogy a kormány illetékesei végezzék el a lehetséges korrekciókat, és az elkövetkezőkben vegyék figyelembe a felsőoktatási intézmények valós igényeit. Ezért az RMDSZ mielőbbi méltányos és átlátható szempontok alapján történő újraosztást kér, a tanügyminiszter leváltását célzó egyszerű indítványt nem támogatjuk” – fogalmazott Novák Csaba Zoltán szenátor hétfőn a szenátus plénumában a tanügyminiszter ellen beterjesztett egyszerű indítvány kapcsán.

A Szövetség Maros megyei törvényhozója felszólalásában hangsúlyozta, az RMDSZ határozottan elítél minden nemű politikai klientelizmust az oktatási és egyéb területen is, és csak olyan megoldást talál elfogadhatónak, amely megfelel a felsőoktatási rendszer reális elvárásainak. Novák Csaba Zoltán kiemelte: „mivel jelenleg a romániai oktatás legsúlyosabb problémája egy közös, átfogó, következetes stratégia hiánya, a tanügyminiszterek pár havonta történő leváltása nemhogy nem megoldás, de gátolja a gondok orvoslását, az elkezdett intézkedések gyakorlatba ültetését, az oktatási törvény napjaink elvárásaihoz való igazítását. A tanügyi rendszer általános problémáira, illetve ezen belül a számunkra fontos anyanyelvű oktatás kihívásaira csak konstruktív hozzáállással, stabil és következetes oktatási politikával lehet megoldást találni."

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfőn nyújtott be egyszerű indítványt Valentin Popa oktatási miniszter ellen, miután a tárcavezető úgy döntött, hogy „drasztikusan levág a legrégebbi és legrangosabb egyetemek helyeiből".
(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS