2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új püspököt nevezett ki Ferenc pápa a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye élére

2018. május 16. 15:16, utolsó frissítés: 15:16

Ferenc pápa Pál József-Csaba kanonokot, a Hegyvidéki Főesperesség főesperesét, a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosát nevezte ki a temesvári egyházmegye megyés püspökévé - közölte a romkat.ro portállal Roos Márton püspök, aki az új főpásztor beiktatásáig egyházmegyei kormányzóként áll a püspökség élén.


A római katolikus egyház romániai egyházmegyéinek portálja szerint a kinevezett új püspök 1955. december 3-án született a Hargita megyei Csíkcsomortánban.

Középiskolai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában, teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte. 1981. június 21-én Jakab Antal gyulafehérvári püspök szentelte pappá.

Ezt követően négy évig a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébánián segédlelkészként tevékenykedett, majd 1985-től lelkipásztori szolgálatát a temesvári egyházmegyében folytatta. Kräuter Sebestyén megyés püspök sorrendben bakóvári, buziásfürdői, majd pedig niczkyfalvi plébánosnak nevezte ki.

1987-től a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa, később esperessé, majd pedig a hegyvidéki főesperesi kerület főesperesévé nevezték ki. A Székeskáptalan tagjaként a Canonicus Carolinus Senior címet viseli. 1994 óta a Vita Catholica Banatus egyházmegyei folyóirat felelős szerkesztője - írja a romkat.ro, amely hozzáteszi, hogy Pál József-Csaba egyházmegye érdekében kifejtett tevékenységét a papság és a hívek nagyra értékelték, a resicabányai lelki élet és az ökumenizmus terén tett munkáját a Krassó-Szörény Megyei Tanács 2010-ben díszpolgári oklevéllel ismerte el.

Pál József-Csaba püspökké szentelési szentmiséje augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén délelőtt 10 órakor kezdődik a temesvári székesegyházban - közölte a portállal a Temesvári Püspökség titkársága. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS