2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden szakorvos írhat fel ezentúl ártámogatott recepteket és küldőpapírokat

2018. május 16. 15:35, utolsó frissítés: 15:56

Döntőhozó fórumként szavazta meg a képviselőház plénuma május 16-án, a Vass Levente által kezdeményezett egészségügyi törvénymódosítást, amely csökkenti az egészségügyi adminisztrációt, ugyanakkor könnyített eljárást vezet be a páciensek számára annak érdekében, hogy egyszerűbben jussanak hozzá az ingyenes gyógyszerekhez, küldőpapírokhoz és betegszabadságos igazoláshoz.

Vass Levente elmondta, hogy a módosítás értelmében az egészségügyi biztosító pénztáraknak kötelességük lesz szerződést kötni minden szakorvossal, amely által feljogosítják őket arra, hogy ártámogatott recepteket, az ingyenes kivizsgáláshoz szükséges küldőpapírokat és betegszabadságot igazoló dokumentumokat állíthassanak ki. Ez idáig a családorvosok és a szakorvosok közül csak azok voltak felhatalmazva az említett egészségügyi papírok kibocsátására, akik szerződéses viszonyban álltak az egészségügyi biztosító pénztárral.

Ez jelentősen megnehezítette a páciens mindennapjait, hiszen folyamatosan vissza kellett térnie családorvosához a további vizsgálatokhoz szükséges papírok beszerzése végett.

Az RMDSZ törvénye érelmében egyszerűsödik az egészségügyi adminisztráció, és legfőképp a páciensek mentesülnek a fölösleges utaktól. Vass Levente elmondta, hogy a papírok kibocsátásának problémamentes működése érdekében az egészségügyben használatos elektronikus rendszerre jobban oda kell figyelni: „még nagyobb felelősség hárul az elkövetkezendőkben az informatikai rendszer fenntartóira a rendszer folyamatos működtetéséért.

Tettünk egy jelentős lépést abba az irányba, hogy valóban a beteg legyen az egészségügyi ellátás középpontjában.”- tette hozzá Vass. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS