2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Évente kétezer nő halálát okozza Romániában a méhnyakrák

2018. május 16. 18:37, utolsó frissítés: 18:37

Évente kétezer nő halálát okozza Romániában a méhnyakrák - nyilatkozta szerdán a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila az AGERPRES hírügynökségnek.


A humán papillómavírus (HPV) okozta fertőzések megelőzéséről szóló nemzetközi konferencián a mikrobiológus kijelentette, évente kétezer nő hal meg Romániában méhnyakrák miatt, és a betegséget az esetek száz százalékában a humán papillómavírus okozza.

A szakember szerint létezik egy hatásos vakcina a méhnyakrák ellen, és azokban az országokban, amelyekben tíz éve alkalmazzák, jelentősen csökkent az ilyen megbetegedések száma. Rafila Ausztráliát és Dániát említette példaként.

A 2008-ban Romániában is elindított, HPV elleni oltási kampány kudarca a mikrobiológus szerint annak tudható be, hogy nem készítették elő kellőképpen, nem tájékoztatták megfelelően sem az illetékes szakembereket, sem a lakosságot. 'Arra kell koncentrálnunk, hogy tudjunk választ adni a lakosság minden kérdésére, fel kell készítenünk a családorvosokat, akiknek más szakemberekkel együtt olyan csapatokat kell alkotniuk, amelyek az oltással kapcsolatos minden kérdésre választ tudnak adni' - fogalmazott a szakember.

Világszerte több tíz millió kislányt oltottak be a vakcinával, amely az egyik legbiztonságosabb oltóanyag, és kiváló védelmet nyújt a humán papillómavírussal való megfertőződés ellen - hangoztatta Alexandru Rafila. Az ideális kor az oltás beadására 9-10 év, de akkor is hatásos, ha 14 éves korukig megkapják a lányok - tette hozzá.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS