2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ nemmel szavazott a terrorizmus fogalmát módosító törvénytervezetre

2018. május 17. 09:37, utolsó frissítés: 09:37

A képviselőház plénuma szerdán, május 16-án vitatta azt a tervezetet, amely a terrorizmus fogalmát meghatározó hatályos törvényt módosítaná.

„A hatóságok nem tekinthetnek nemzetbiztonsági veszélyforrásként az erdélyi magyarságra, és nem kezelhetik a kisebbségi törekvéseket rizikófaktorként. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy a különböző hatóságok miként élnek vissza a törvény szövege adta értelmezési lehetőségekkel, meghurcolva olykor ártatlan állampolgárokat, terroristákat keresve közösségünk körében” – hívta fel a figyelmet Márton Árpád, Kovászna megyei RMDSZ-es képviselő, majd hozzátette: a Szövetség törvényhozói ellene szavaztak annak a törvénytervezetnek, amely a terrorizmus fogalmát módosítaná, zavaros, értelmezhető módon.

„Az RMDSZ fontosnak tartja a terrorizmus elleni hatékony fellépést, és azt is elengedhetetlenül szükségesnek tartjuk, hogy Románia minél előbb összhangba hozza törvényeit az Európai Unió irányelveivel” – mondta a Márton Árpád.

Az alsóház jogi bizottságának tagja ugyanakkor hozzátette: „veszélyesnek tartjuk viszont azt, hogyha az új törvényes előírások nem az irányelvekbe foglaltakat tartalmaznák, hanem azok zavaros átfogalmazásait, hiszen ez  különböző érdemezéseknek adna teret”.  

A szakpolitikus véleménye szerint a helyes megoldást nem a ma megvitatott tervezet tartalmazza: „a terrorizmust meghatározó, jelenleg hatályos törvényszöveg, de az irányelv szövege is sokkal világosabb, mint a javasolt változat” – hangsúlyozta Márton Árpád.

A jogszabály-tervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozta meg, sajnálatos módon minden parlamenti párt, az RMDSZ kivételével, a tervezet mellett szavazott. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS