2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bányászjárás-per: nem foglalják le Iliescuék vagyonát

2018. május 17. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Jogerősen elutasította a legfelsőbb bíróság csütörtökön az 1989. December 21 Egyesület arra vonatkozó kérelmét, hogy foglalják le az 1990-es bányászjárás-per vádlottainak, többek közt Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman volt miniszterelnök és Virgil Măgureanu volt SRI-igazgató vagyonát, írja az Agerpres hírügynökség

A legfelsőbb bíróság 2016-ban hagyta jóvá az 1989-es forradalom aktáinak újranyitását. Akkor Bogdan Licu ideiglenes legfőbb ügyész arra hivatkozva indította újra a nyomozást, hogy szerinte a katonai ügyészség 2015-ben megalapozatlanul zárta le a vizsgálódást.

Az ügyészek szerint 1990. június 11-én és 12-én az állami hatóságok arról döntöttek, hogy erőszakos támadást indítanak a bukaresti Egyetem (Universităţii) téren békésén tüntető emberek ellen, akik elsősorban a Temesvári Kiáltvány 8. pontja érvényesítését akarták elérni, és békés módon fejezték ki az akkori politikai hatalommal ellenszegülő véleményüket.

Ion Iliescut azzal vádolják a katonai ügyészek, hogy ő adta ki a parancsot az Egyetem téri tüntetés szétoszlatására, többek közt nagy fővárosi ipari vállalatok munkásainak segítségével. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS