2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Birtokba veheti a református egyház a nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégium tanári lakásait

2018. május 17. 12:40, utolsó frissítés: 12:40

Tíz évvel a visszaszolgáltatás után ténylegesen is birtokba veheti az Erdélyi Református Egyházkerület a nagyenyedi Bethlen utca tanári lakásait - írja csütörtöki számában a Krónika című erdélyi magyar napilap.

A Bethlen Gábor Református Kollégium szomszédságában található ingatlanokból a múlt héten sikerült kiköltöztetni a bennük törvénytelenül lakó mintegy hetven embert.

A lakásokat 2007-ben szolgáltatták vissza, és az egyháznak - a törvény értelmében - öt év türelmi időt kellett biztosítania a lakók számára. Noha a bérleti szerződések érvényüket veszítették, az épületekben lakó családok nem költöztek el.

A húsz család helyzete végül úgy rendeződött, hogy a református egyház konténerlakásokat vásárolt számukra, az önkormányzat pedig biztosította az ezek felállításához szükséges telket és a közművesítést.

„Sem a püspökségnek, sem az önkormányzatnak nem volt kötelessége a törvény szerint lakást biztosítani, ez emberség kérdése volt.

A városnak mindenképpen meggyűlt volna a baja, ha 70 ember egyik napról a másikra az utcára kerül” - mondta el Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere.

Elmondta, a 9 konténerlakást egy új lakóparkban állították fel, és csatlakoztatták a villany-, víz- és csatornahálózathoz. A Bethlen utca egykori lakói hivatalosan, szerződéssel vehették birtokba a szükséglakásokat, és irataik is oda szólnak. A környéken állami támogatással szociális lakásokat épít az önkormányzat, így a kiköltöztetett családoknak lehetőségük lesz ezekbe költözni.

A Krónika szerint az egyház nyolc erősen lelakott, és szeméttel teli lakást vehet birtokba a múlt heti költöztetés után.

A püspökség illetékesei korábban úgy nyilatkoztak, hogy az épületekben - amelyek egyikében enyedi tanársága idején Áprily Lajos költő is lakott - a bor utcáját építenék ki, amely a turisták odavonzását szolgálná. Így szeretnék megismertetni a nagyenyedi borkultúrát az ide látogatókkal, és kihasználni a kollégium alatt húzódó pincerendszert. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS