2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Musai-Muszáj: összejött a történelemhamisítás a kolozsvári polgármesteri hivatalnak

2018. május 17. 13:09, utolsó frissítés: 15:51

Update: A Musai-Muszáj élőben közvetítette a Facebookon, ahogyan a városháza kérésére eltávolítják a Kolozsvár Fő terén felállított, "történelemhamisító" óriásposztert:------------------------------------

A Musai-Muszáj kezdeményező csoport tiltakozik a kolozsvári városháza diszkriminatív és történelemhamisító óriásposztere ellen.

Az idei Kolozsvári Városnapokon a polgármesteri hivatal a Fő tér nyugati sarkára egy, a XX. század elejéről származó, a Státus Palotákat ábrázoló kép óriásposzter - reprodukcióját helyezte ki.

A poszter sajnálatos módon meghamisítja a történelmet. Az eredetihez képest a városháza poszteréről eltávolították a magyar vonatkozású üzletneveket és feliratokat (csak azokat), ezzel tagadva a város történelmi multikulturális identitását.

A szervezet tiltakozó közleményében azt írja, hogy „a Városháza gyakorlata egyaránt sértő a kolozsvári román és magyar közössége számára: a hivatal a magyar közösség nyelvét, kultúráját és történelmi jelenlétét nemkívánatosnak minősíti, a többségi román lakosokról pedig intoleranciát feltételez.

A rendezvény szervezőinek hivatali kötelessége úgy dolgozni, hogy a Kolozsvári Városnapokat a város összes lakosa egyaránt a magáénak tudhassa. Ezzel együtt - a Musai-Muszáj korábbi felhívásai ellenére - a Városnapok kommunikációja (plakát, programfüzet, szórólapok, weboldal, brand, feliratok) továbbra is egynyelvű.

Sajnálatos módon azonban, a történelemhamisítás idei gyakorlatával a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal szintet lépett az magyarellenességben, és tette ezt éppen a Nagy Egyesülés centenáriumi évében.

Felszólítjuk a Polgármesteri Hivatalt, hogy május 18-a, péntek 15 óráig távolítsa el történelemhamisító és diszkriminatív posztert, ellenkező esetben a Musai-Muszáj csoport feljelentés tesz a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal ellen az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál” áll az általuk kibocsátott közleményben. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS