2021. aug. 4. szerdaDomonkos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismertette az EU-s elnökség kapcsán készülő stratégiára vonatkozó javaslatait az RMDSZ

2018. május 18. 09:49, utolsó frissítés: 09:49

„Románia EU-s elnöksége csak akkor lehet teljes, ha érdemben foglalkozik a kisebbségügyekkel is. Nekünk azon kell dolgoznunk, hogy az európai politikai közgondolkodás előterébe helyezze az európai nemzeti kisebbségek törekvéseit.


Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége Románia számára hatalmas lehetőséget és egyben felelősséget is jelent. Az uniós politika koordinálása nemcsak szakmai felkészültséget, konszenzusra, párbeszédre épülő bel- és külpolitikát, de európai szellemiségű kisebbség-politikát is igényel.

Éppen ezért a Szövetség konkrét javaslatokat fogalmazott meg, az EU-s elnökségre vonatkozó országos stratégiát illetően számos területen” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy május 16-án részt vett az EU-s elnökséget előkészítő magas szintű egyeztetésen, amelyen jelen voltak kormány és a parlament hivatalos képviselői.

A kormány részéről az EU-s ügyekért felelős miniszter mellett jelen voltak a szaktárcák EU-s elnökség előkészítéséért felelős államtitkárai, valamint a parlament részéről a speciális- és a külügyi bizottságok tagjai vettek részt az tárgyaláson.

Korodi Attila elmondta, hogy az egyeztetéseken az RMDSZ több témakör beemelését szorgalmazta a prioritások közé: „kisebbségvédelmi csomagunkban olyan konkrétumok szerepelnek az alapvető emberi jogok betartása mellet, mint az őshonos és nemzeti kisebbségek jogainak bővítése és védelme: a meglévő törvények betartásának számonkérése, és a jogkörök szélesítése.

Fontos, hogy tovább mélyítsük az európai párbeszédet az RMDSZ Minority SafePack kezdeményezése kapcsán, és egy olyan társadalmi közeg megteremtését szorgalmazzuk, amelyben minden kisebbség jól érzi magát.

Az oktatás és nevelés terén, az anyanyelven történő oktatás és az interetnikus kapcsolatok erősítését fogalmaztuk meg célként, valamint egymás kultúrájának megismerését.

Javaslatunkban kiemeltük az isztambuli egyezmény mielőbbi törvényerőre emelését Romániában, valamint a nők munkaerőpiacon való részvételének növelését. Továbbá nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a kulturális európai örökségünk védelme és megőrzése terén is ebben a folyamatban, és szorgalmazzuk a regionális, közép-európai térségek közötti hangsúlyos egyeztetését európai kérdésekben”.

Az alsóházi frakcióvezető az egyeztetést követően kifejtette, hogy Romániában még hatalmas a lemaradás az európai irányelvek és politikák alkalmazása terén, ezért ebben a felkészülési időszakban Románia részéről legalább olyan mértékű, az európai felzárkózást célzó erőfeszítésekre van szükség, mint a csatlakozást megelőző időszakban, és ehhez az RMDSZ is minden eszközével hozzá kíván járulni.
(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS