2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A 90 éve született Domokos Gézára emlékezik Kelemen Hunor

2018. május 18. 13:04, utolsó frissítés: 13:04

Domokos Géza, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség első elnöke május 18-án lenne 90 esztendős -ennek alkalmából küldött közleményt Kelemen Hunor, a Szövetség jelenlegi elnöke:


"Igazi transzilvanista, intézményépítő, író és műfordító, a román-magyar párbeszéd eltökélt embere. Egymáshoz közelítette az összetartozót: párhuzamos világok helyett átjárhatóságot javasolt, szembefordulás helyett kölcsönös tiszteletet várt el.

A Kriterion Könyvkiadó igazgatójaként egy mainál sötétebb időszakban biztosította a szellemi táplálékot. Ablakot nyitott a magyar és a kortárs irodalom felé: azóta sem fordítottak annyi magyar könyvet románra és fordítva.
Közösségünk jogos követeléseinek érvényt szerezni csakis a parlamentáris demokrácia, a jogállamiság keretei között lehetséges – vallotta Domokos Géza is, ahogyan azt, hogy bármekkora is legyen igazunk, a kisebbségi jogokat egy parlamentáris demokráciában csakis a többség támogatásával lehet érvényesíteni.
Új párbeszédre és beszédmódra van ma már szükség, ám az elmúlt 28 esztendőt eredményeiről lemondani nem szabad. Beszéljünk világosan, beszéljünk egyenesen, beszéljük ki a sérelmeinket, és helyezzük új alapokra az együttélést.
A ma 90 esztendős Domokos Géza sem kívánhatna egyebet annál, hogy 100 év után is olyan erős magyar közösséget alkossunk, amely versenyképes, a kor kihívásait érti, nem futamodik meg előle, és igazáért bármikor kiáll." (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS