2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Alkotmánybíróságon támadja meg Johannis a referendumtörvényt

2018. május 18. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

Klaus Johannis államfő alkotmányossági kifogást emel a referendumtörvény ellen. Az erről szóló döntést az Államelnöki Hivatal közölte mai közleményében.

A népszavazás szervezését és lebonyolítását szabályozó, 2000/3-as törvényt módosító jogszabály értelmében az alkotmánymódosítást célzó referendumot 30 napon belül meg kell szervezni attól számítva, hogy a parlament elfogadta az erre vonatkozó indítványt. 

Ez a tervezet gyakorlatilag megfosztja az államfőt attól a jogától, hogy döntsön egy népszavazás kiírásáról.

„Nem csak a mostani téma kapcsán, de minden egyes olyan népszavazásnak amely módosítaná az alkotmányt, stabilnak, tisztának és egyértelműnek kell lennie és fölül kell vizsgálni azt, mert nem alapulhat csupán a parlament döntésén.”- fogalmaz közleményében az elnöki hivatal.

Az alkotmánybíróság egyébként május 3-án már visszautasította az USR a PNL és a PMP által benyújtott referendumtörvényt módosító tervezet elleni óvást.

Klaus Johannis államfő korábban már visszaküldte a parlamentnek is újratárgyalásra a törvényt, de mind a szenátus, mint pedig a kérdésben döntőházként működő képviselőház újratárgyalás nélkül fogadta el azt újra. (digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS