2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Durván bántalmazott egy negyedikes diáklányt egy Beszterce megyei tanító

2018. május 19. 10:17, utolsó frissítés: 12:07

A Beszterce megyei Beszterceborgón rendőrségi feljelentést tettek egy helyi tanító ellen, mivel egy pálcával megvert egy 11 éves kislányt, és megalázta őt a teljes osztályközösség előtt.


Az esetet ismertető Bistriteanul szerint a negyedikes kislányt a tanító kihívta a táblához, hogy oldjon meg egy matematikai feladatot, ám a férfinak eleve agresszív volt a fellépése, ami miatt a gyerek leblokkolt, és ez még jobban felingerelte a tanítót.

A kisgyerek anyukája a sajtónak azt nyilatkozta, hogy előbb a többi szülő szólt neki a történtekről, a kislánya aztán hosszas unszolásra úgy mesélte el neki az esetet, hogy előtte már három diák felelt, de ők "csak" egyetlen csapást kaptak a fenekükre, mivel nem tudták a megoldást. A negyedikként felelő kislány követni akarta társai példáját, és vissza akart menni a helyére, de a tanító ezen feldühödve magához hívta, és addig fenekelte a pálcával, míg a kislány bevizelt. Amikor az anyuka szembesítette a tanítót, az nem tagadta, hogy megtörtént volna az eset, azt mondta, hogy kijött a sodrából, nem tehet róla. Bocsánatot nem kért sem a kislánytól, sem a szülőtől. Az anyuka azt gondolja, a kislánnyal szembeni agresszív fellépéshez annak is köze lehet, hogy szegény családból származik, és még nyolc testvére van.

A kislány szerint nem ez az első eset, hogy a tanító bántalmazza, két hete például két pofont kapott, ugyancsak amiatt, mert nem tudott megoldani egy matematika feladatot. A kislány anyja írásos feljelentést tett a rendőrségen, ami nyomán az illetékesek elkezdték a nyomozást a 65 éves tanító ellen, aki egyébként már nyugdíjas állományban van, ám maradt még tanítani.

Az esetről Viorel Popandron, az iskola igazgatója azt mondta, hogy a tanító nagyon jó szakember, aki egész életét a katedra mögött töltötte. "Azt hiszem, kijött a sodrából, bánja amit tett, beszéltem vele. Összehívtam az etikai bizottságot, és nem magyarázkodott, hanem elismerte a hibáját, és bocsánatot kért. Én azt gondolom, hogy nem normális, hogy manapság bottal neveljük a gyerekeket. Egy adott kor fölött, gondolom, elveszíthetjük a türelmünket. Minden esetre ez nem jellemző az iskolánkra, mióta itt vagyok, nem történt hasonló eset" - nyilatkozta.

A beszterce megyei lap megszólaltatta a tanítót, Dumitru Dragotă-t is, ő azt mondta, hogy csak egyetlen egyszer ütötte meg a kislányt, mert az nem akart egy szót sem szólni, amikor kihívta a táblához. "Kissé feldühödtem, ez van" - összegezte. A videóriportban bővebben is kitér az "indítékaira", elmondta, hogy ő csak jó eredményeket szeretne az iskolának, de nem gondolja, hogy a bottal való nevelés jobb eredményekre sarkalná a diákokat, de ez az eset már megtörtént, nincs mit tenni. (bistriteanul/digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS