2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felavatják gróf Rhédey Lajos szobrát Nagyváradon

2018. május 21. 19:29, utolsó frissítés: 19:29

Miután az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi tisztségviselői és szimpatizánsai május 17-én kiásták, rá egy napra pedig ki is öntötték az alapot, immár bizton állítható, hogy magyar szoborral bővül Nagyvárad egyik központi parkja: június 18-án – a Szent László Napok keretében – felavatják gróf Rhédey Lajos szobrát abban a parkban, melyet az 1831 májusában elhunyt gróf adományozott a városnak.

A ma is parkként működő kert adott helyet az első két Szent László Napoknak is, s a fesztivál szervezői itt döntötték el, hogy szobrot emelnek az adományozónak, így civil adományokból és a Magyar Polgári Egyesület által a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati pénzekből kiöntötték a szobrot, ami immár hamarosan a Rhédey-kert egyik ékessége lesz.

Zatykó Gyula, a Néppárt országos alelnöke, Nagyvárad polgármesterének tanácsadója és a szoborállítás ötletgazdája korábban elmondta: a szoborállítás gondolata először 2013-ban merült fel, és miután a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is támogatásra méltónak ítélte meg az elképzelést, a következő, 2014. évi Szent László Napokon gyűjtést szerveztek, a Magyar Polgári Egyesület pedig a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) pályázott támogatásért, mely másfél millió forinttal támogatta a tervet, s ebből a pénzből öntötték ki egy aradi öntőműhelyben Deák Árpád alkotását, illetve ebből a támogatásból készül el a szobor talapzata is.

Moldován Gellért, a Néppárt váradi szervezetének elnöke korábban elmondta: a legnehezebb a bukaresti engedélyek megszerzése volt, mely huzavona két és fél évig tartott. Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke hangsúlyozta: a váradi helyi tanács egyhangúlag szavazta meg a jóváhagyást, mely különösen jelzésértékű a centenárium évében. "Rhédey Lajos egy olyan példa a huszonegyedik század elejének román viszonyai között, amit illene a ma élő politikusoknak is követni, hiszen ő a magánvagyonából gyarapította a közt, és nem a közvagyonból gyarapította a magánvagyonát" – jelentette ki Csomortányi.

A szoboravatás pontos időpontját és menetét az elkövetkezőkben közlik a szervezők. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS