2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kiterjesztették a Ion Iliescu ellen a 89-es forradalom ügyében indított bűnvádi eljárást

2018. május 22. 12:53, utolsó frissítés: 12:53

Kiterjesztették a Ion Iliescu ellen a forradalomügyben indított bűnvádi eljárást az 1989. december 22-e és 27-e közötti időszakra-közölte kedden a legfőbb ügyészség. A volt államfőt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják, számolt be a hírről az Agerpres hírügynökség.


A legfőbb ügyészség közleménye rámutat, a vizsgált időszakban Ion Iliescu volt a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának elnöke, amely a központi törvényhozói és végrehajtó hatalmat is képviselte 1989. december 27-éig, amikor a testület elnöke államfői megbízatást kapott.

A katonai ügyészek szerint Ion Iliescu olyan katonai jellegű intézkedések alkalmazását fogadta el és hivatalosította, amelyek némelyike diverziós jellegű volt. Nehézfegyverekkel is ellátott katonai csapatokat vezényeltek ki az ország nagyobb városaiba; a televízión keresztül ismételten felhívást intéztek a civil lakossághoz, hogy aktívan vegyenek részt a jelentős városi objektumok védelmében. Minderre olyan körülmények között került sor, hogy a különféle katonai és civil kommunikációs csatornákon keresztül félrevezették a lakosságot, terroristatámadásokról szóló álhíreket terjesztve, ami sok ember halálához vagy sérüléséhez vezetett - áll még a közleményben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS