2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A parlamenti különbizottság elfogadta a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény módosításait

2018. május 22. 15:13, utolsó frissítés: 15:13

Elfogadta kedden az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény módosításait, írja az Agerpres hírügynökség

A tervezet azt követően került ismét a testület elé, hogy az alkotmánybíróság - a második normakontroll során is - több pontban alaptörvénybe ütközőnek ítélte.

A szociáldemokrata párti Florin Iordache vezette bizottság többek között módosított a bírói tévedés fogalmának meghatározásán, ahogyan azt a taláros testület kérte legutóbbi döntésében.

A tervezet most a szenátus plénuma elé kerül, amely döntő kamaraként szavaz róla. A képviselőház korábban már elfogadta.

A PNL és az USR kétszer emelt alkotmányossági kifogást az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag három jogszabálya ellen. Első alkalommal mindhárom törvényt részben alkotmányellenesnek ítélte a taláros testület. A parlamenti különbizottság átfogalmazta a kifogásolt cikkelyeket, majd a jogszabályok módosított változatát előbb a képviselőház, aztán a szenátus is elfogadta. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS