2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a szenátus a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény módosításait

2018. május 22. 18:37, utolsó frissítés: 18:43

Elfogadta a szenátus a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény módosításait. A jogszabály azt követően került ismét a plénum elé, hogy az alkotmánybíróság - a második normakontroll során is - több pontban alaptörvénybe ütközőnek ítélte, írja az Agerpres hírügynökség.

A keddi szavazáson 79 szenátor támogatta a tervezet elfogadását, 26-an ellene voksoltak. A felsőház döntő kamaraként szavazott a tervezetről, korábban a képviselőház már elfogadta.

Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság is a keddi nap folyamán hagyta jóvá a tervezetet.

Az alkotmánybíróság április 19-én helyt adott a PNL, az USR és a legfelsőbb bíróság beadványának, és másodjára is részben alaptörvénybe ütközőnek ítélte a bírák és ügyészek jogállását szabályozó, 2004/303-as törvény módosításait, így került vissza a jogszabály ismét a parlamentbe.

Az igazságszolgáltatás megszervezéséről rendelkező, 2004/303-as, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működését szabályozó, 2004/317-es törvény módosításai ellen benyújtott kifogásokat elutasította az alkotmánybíróság, így azok már az államfő elé kerültek kihirdetésre. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS