2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a szenátus az új tankönyvtörvényt

2018. május 23. 11:20, utolsó frissítés: 12:10

„Döntőházként szavazta meg a szenátus a tankönyvkiadást szabályzó új törvényes keretet. Az új jogszabály tartalmazza az RMDSZ javaslatait, amelyek biztos alapokra helyezik a kisebbségi oktatást, és ezáltal törvényerőre emelkednek olyan feladatkörök is, amelyek eddig csak a minisztériumi belső szabályozások alapján működtek: ezentúl azokat a specifikus magyar tankönyveket, mint például a történelem, a magyar nyelv és irodalom, a vallás, a zene, törvényesen is magyar pedagógusok és szakemberek készítik, ellenőrzik és véleményezik.

Továbbá bevezettük azt is, hogy egy-egy szakterületen, a magyar nyelven készült tankönyvtervezetekkel is pályázhassanak a magyar tankönyvírók az általános vonatkozású tankönyvek esetében is.

Ezeket a minisztériumnak kötelezően le kell fordítania, ezáltal részt vesznek a szaktárca online platformján meghirdetett versenyen. Ezentúl az sem fog gondot jelenteni, ha nincs megfelelő tankönyv egy adott tantárgyból a kisebbségi oktatásban részt vevő diákok számára, a törvény betartásával akár külföldről, az anyaországból is lehet tankönyveket importálni” – összegzett Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátora azt követően, hogy kedden a szenátus plénuma végső döntéshozó fórumként megszavazta az új tankönyvtörvényt.

Novák kifejtette, az elmúlt öt-hat évben a tankönyvkiadás súlyos problémákkal küzdött, amelyek eredményeként az új tanterv alapján tanuló gyerekek hiányos tankönyvcsomaggal kezdték az iskolai évet.

„ Ez a probléma még akutabb formában jelentkezett az erdélyi magyar diákok esetében, akik nemhogy késve kapták kézhez egyes tankönyveiket, hanem sok esetben egyáltalán nem is jutottak hozzájuk.

A kormány az új tankönyvtörvénnyel olyan új útra helyezné a tankönyvkiadás rendszerét, amely végleg megoldaná ezt a problémát. Az RMDSZ olyan módosításokat fogalmazott meg, amelyek biztosabb jogi alapokra helyezik a kisebbségi diákok anyanyelvű tankönyveinek kiadását, hogy ezentúl ne fordulhasson elő, hogy egész évfolyamok tankönyv nélkül maradjanak” – fogalmazott Novák Csaba Zoltán szenátor.

Az RMDSZ felsőházi politikusa elmondta, az új törvény szabályozza a tankönyvek kidolgozását, kiadását és szétosztását egyaránt, vagyis a teljes folyamatot a tankönyvtervezettől egészen diákokhoz való eljutásáig.

„A jogszabály értelmében a szerzők ún. tankönyvtervezeteket készítenek, amelyek átesnek egy elsődleges értékelésen, majd felkerülnek a tanügyminisztérium honlapjára. Itt az adott szakterületek szerint a tanárok szavaznak a tankönyvtervezetekről.

Tantárgyanként legtöbb három könyvet választanak ki, ezek lesznek az alaptankönyvek. A kiválasztottakat ezután egy egységes tankönyvkiadó publikálja. Ez a törvény egyik legfőbb újítása” – nyilatkozta Novák Csaba Zoltán.

Mint mondta, a parlamenti szakbizottsági munkálatok során az RMDSZ számos módosítást fogalmazott meg, amelyek garanciát jelentenek majd arra, hogy a magyar diákok időben hozzájussanak az őket megillető jó minőségű tankönyvekhez.
(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS