2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dan Tanasă szerint ki kéne zárni a román bajnokságokból a kisebbségi vb-n résztvevő székely játékosokat

2018. május 23. 13:55, utolsó frissítés: 14:57

„Székelyföldnek labdarúgó válogatottja van és részt vesz a londoni CONIFA világbajnokságon” - számolt be a hírről az Antena3 tévécsatorna egyik műsora, ahol beszámolnak arról is, hogy a világbajnokságon a székelyföldi válogatott keretét erősítik a Sepsi OSK és a FC Botosani játékosai is, valamint, hogy a Rapid egykori játékosa, Ilyés Róbert a székelyföldi válogatott edző-játékosa.


A CONIFA világbajnokságon olyan kis nemzetek, kisebbségek vagy éppen a világ által el nem ismert államok mérkőznek meg egymás ellen, akiknek tagfelvételi kérelmét a FIFA elutasította.

A műsor vezetői az eset kapcsán telefonon hívták fel a magyarellenességéről ismert Dan Tanasă bloggert (és nem hivatalos futball szakértőt szerk.megj.), hogy mondja el a véleményét a kérdésről.

Tanasă aggodalommal ki is fejtette, hogy habár maga az esemény első ránézésre ártalmatlannak tűnik, hiszen a meccseket London kb. 3000 fő befogadására képes stadionjaiban játsszák, azért mégis oda kell figyelni ezekre, hiszen mindez csak azért történik, hogy külföldön is népszerűsítsék azokat az irredenta, autonóm törekvéseket amelyeket Magyarország folytat Románia területén.

Tanasă felhívta a kevésbé tájékozott hallgatóság figyelmét, hogy Székelyföldnek már van saját kerékpáros versenye, van székely népviselete, léteznek úgynevezett székely ízű ételek, sőt székely családok napja.

A blogger elmondása szerint a CONIFA világbajnokságon résztvevő sportolókat mind ki kéne zárni a romániai bajnokságokból, hiszen az ország érdeke is ezt kívánná.

A CONIFA világbajnokságon egyébként Székelyföld a C. csoportban mérkőzik meg Padánia (észak-olasz tartományok csapata), Kiribati (óceániai szigetcsoport), és Matabele-föld (nyugat-zimbabwei népcsoport) válogatottjaival. (Antena3/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS