2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Milos Zeman ismét Andrej Babist nevezi ki miniszterelnöknek

2018. május 23. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

Milos Zeman cseh államfő szerdán megerősítette, hogy másodszor is Andrej Babis ügyvezető kormányfőt, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnökét nevezi ki miniszterelnöknek és bízza meg a kormányalakítással.

Zeman Prágában egy belpolitikai témájú tanácskozáson azt mondta, hogy Babis újabb kinevezése független attól, hogyan végződik a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) belső szavazása a tervezett ANO-CSSD kormánykoalícióról.

Az államfő ismét az előrehozott parlamenti választás ellen foglalt állást. Úgy vélte, hogy a kialakult belpolitikai helyzetet a parlamentbe jutott pártoknak meg kell oldaniuk.

Egy előre hozott választás a választók megsértése és a politikusok alkalmatlanságának a bizonyítáka lenne - hangsúlyozta Zeman kérdésre válaszolva. Az előrehozott választást, amennyiben nem sikerül a tervezett ANO-CSSD kormánykoalíció létrehozása, néhány hete Andrej Babis is lehetségesnek minősítette.

Milos Zeman azonban megvan győződve arról, hogy a nyár kezdetéig sikerül megalakítani az új cseh kormányt. Tekintettel a szociáldemokrata pártban most zajló belső szavazásra úgy vélte, hogy az általa korábban jelzett időpont egy-két héttel el is húzódhat.

A CSSD elnöksége egyetértett azzal, hogy a párt kormánykoalíciót kössön az ANO mozgalommal. A végső szót azonban a párt mintegy 19 ezer tagja mondhatja ki belső pártszavazáson, amelyet május 21-e és június 14-e között tartanak meg. A szavazás akkor lesz érvényes, ha a tagság legalább 25 százaléka véleményt mond.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének.

Erre azért van szükség, mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban összesen 93 képviselője van (78 és 15), és csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte meg, Babis első kormánya azonban nem jutott el a koalíciókötésig, és januárban meg is bukott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS