2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kötelezővé tennék a földgázvezetékek kiterjesztését a turisztikai településekre

2018. május 24. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Elsőházként szavazta meg a szenátus plénuma a villamosenergia- és földgáztörvény módosításáról szóló jogszabály-tervezetet, amelynek munkálatai során az RMDSZ kezdeményezésére kötelezővé tennék a földgázvezetékek kiterjesztését a szolgáltatók számára a turisztikai településeken.

A javaslatot Antal Lóránt, az RMDSZ Hargita megyei szenátora dolgozta ki.
„A helyi közösségek jólétét, de turisztikai fellendülést is eredményezheti az a módosításunk, amely megteremtené a jogkeretet a közművesítés elindításához.

A szenátusi bizottsági munkálatok alatt a múlt héten sikerült beemelnünk egy olyan előírást, amely értelmében kötelezővé válna a földgázvezetékek kiterjesztése az olyan turisztikai településekre, mint Borszék, Parajd, Homoródfürdő, Bálványos, a Gyilkos-tó vagy akár Félixfürdő. Elfogadhatatlan, hogy az erdélyi és székelyföldi turisztikai célpontok ne rendelkezzenek földgázvezetékkel” – összegzett Antal Lóránt szenátor a május 23-i szenátusi szavazást követően

Mint ismert, jelenleg Romániában az országos fontosságú turisztikai települések lajstromából csak 25 rendelkezik földgázvezetékkel, míg a helyi fontosságú turisztikai település kategóriába sorolt községek, városok viszonylatában ez a szám 46-ra emelkedik.

„Ezt a problémát mielőbb meg kell oldani, hiszen csak így tehetjük vonzóbbá az adott településeket mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára. Ugyanakkor a helyi közösségek számára is rendkívül fontos a gázellátás megoldása.

A földgázhálózat hiánya határozottan hátrányos helyzetbe sodorja a fent említett településeket ipari vagy más jellegű beruházások szempontjából is” – indokolta a módosító javaslat szükségességét Antal Lóránt.

A szenátusi szavazást követően a képviselőház hozza meg a végső döntést a jogszabály-tervezetről. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS