2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kiterjesztették a Petre Roman ellen a '89-es forradalom ügyében indított eljárást

2018. május 24. 12:56, utolsó frissítés: 12:56

A katonai ügyészség csütörtökön közölte, kiterjesztik a Petre Roman ellen az 1989-es forradalom ügyében indított bűnvádi eljárás. A volt miniszterelnököt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják a forradalomügyben, írja az Agerpres hírügynökség.


A legfőbb ügyészségről való távozásakor Petre Roman azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy ártatlannak vallja magát, és tiszta a lelkiismerete .

Az egykori miniszterelnök abszurdnak és groteszknek nevezte az ellene felhozott vádakat.

„A 21-éről 22-ére virradó éjszaka a barikádokon ránk lőnek. A 81 emberből, akik ott voltunk, 39-et lemészárolnak. Én életben maradok, Isten életben tart, mert más magyarázatot nem találok erre.

És akkor 24 órával később tagja vagyok egy összeesküvő csoportnak, amely azért létesült, hogy több száz embert öljön meg, hogy vehesse át a hatalmat? Ez abszurdum, groteszk"”- fogalmazott, hozzátéve, tisztázni kell, kik rendelték el a katonai intézkedéseket, mert „semmiféle csoportosulás nem vette át a hatalmat”. 

Az ügyészek szerint Petre Romannak a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának megalapításától kezdve meghatározó szerepe volt a testületben, és ekként - az ügy másik két gyanúsítottjához, Ion Iliescu volt államfőhöz, valamint Gelu Voican Voiculescu egykori miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan- olyan katonai jellegű intézkedések alkalmazását fogadta el és hivatalosította, amelyek némelyike diverziós jellegű volt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS