2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hadipari egyezmény aláírásáról döntöttek az első román-lengyel kormányközi találkozón

2018. május 25. 17:28, utolsó frissítés: 17:29

Pénteken Varsóban került sor az első kormányközi egyeztetésre Lengyelország és Románia között. Ez alkalomból kétoldalú hadipari egyezmény aláírásáról, egy román-lengyel üzleti fórum szervezéséről és a politikai párbeszéd fokozásáról döntöttek az Európai Unió Tanácsa elnökségének átvételével kapcsolatban.

A kormány közleménye szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök szűk körben találkozott lengyel hivatali kollégájával Mateusz Morawieckivel. Ezzel párhuzamosan minden miniszter hivatali kollégájával egyeztetett a kétoldalú kapcsolatokról. A külhoni románokért felelős miniszter meglátogatta a Lengyelországban állomásozó román katonákat és találkozott a helyi román közösségek vezetőivel is.

Az egyeztetéseken résztvevők a védelemmel és biztonsággal, az európai integrációval, a külkapcsolatokkal, belügyekkel, gazdasággal és vállalkozásokkal, innovációval, mezőgazdasággal és turizmussal kapcsolatban is tárgyaltak, írja az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közlemény.

Az idézett forrás szerint a jövőben az energiaügyekről, a szállításról és infrastruktúráról, az oktatásról és a technológiai fejlesztésekről is egyeztetni fog a két ország vezetése. Románia miniszterelnöke meghívta a lengyel felet, hogy jövőre Romániában tartsák meg a második kormányközi egyeztetést.

A miniszterelnök által vezetett román küldöttség tagja Ana Birchall miniszterelnök-helyettes, Carmen Dan belügyminiszter, Teodor Meleşcanu külügyminiszter, Mihai Fifor védelmi miniszter, Petre Daea mezőgazdasági, Rovana Plumb európai alapokért felelős, George Ivaşcu kulturális, Natalia Intotero külhoni románokért felelős és Bogdan Trif turisztikai miniszter is - írja a kormány közleménye.
(Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS