2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vincze Loránt: többség-kisebbség paktumot javasolunk Európának

2018. május 26. 11:14, utolsó frissítés: 11:14

A Minority SafePack következő lépéseként többség-kisebbség paktumot javasol Európának a FUEN – jelentette be Vincze Loránt Kolozsváron. A FUEN elnöke a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán tartott az EU és az őshonos kisebbségek viszonyáról előadást, amelynek házigazdája Tonk Márton, a kar dékánja volt, meghívottként pedig jelen volt Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős alelnöke.

Az őshonos kisebbségek megoldatlan ügyét levittük a közvetlen demokrácia szintjére, és ezzel hatalmas várakozásokat teremtettünk. Az aláírásokat most politikai aktusokra és politikai cselekvésre kell váltanunk, mondta el Vincze, beszámolva arról, hogy az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés következő szakasza az európai lobbiról és a jogi háttérmunkáról fog szólni.

„A Minority SafePack egy ajánlat, amely Európát erősíti, amely nem vesz el semmit a többségtől, a nemzetállamoktól, hozzá akar tenni az európai közöshöz azáltal, hogy az európai sokszínűség és a kisebbségi kultúrák védelmét tűzi ki célul. Most ezt az ajánlatot fogjuk újra az asztalra tenni, és egy többség-kisebbség paktumot fogunk Európának javasolni. Ez arról szól, hogy 1 300 000 ember úgy gondolja, ebben a témában lépni kell, az őshonos kisebbségek azt javasolják, hogy a többség kezdjen el ezzel érdemben foglalkozni” – fogalmazott az ernyőszervezet elnöke.

A paktummal meg akarják keresni a nagy európai pártokat, és minden országban a különböző politikai alakulatokat, hiszen onnan jöhet majd a támogatás az Európai Parlamentben a választásokat követően.

„A 2019 májusi EP-választáshoz közeledve lassan egy választási kampányba megy át az egész európai politika, és azt szeretnénk, hogy a kampányban téma legyen a Minority SafePack, téma legyen, hogy az őshonos kisebbségeknek védelemre van szükségük” – fűzte hozzá Vincze Loránt. Emlékeztetett: az RMDSZ már évek óta próbálkozik Romániában egy többség-kisebbség paktum megkötésével, de mindeddig süket fülekre talált, azonban Európában vélhetően más lesz a javaslat fogadtatása.

Tonk Márton elmondta: intézményük abban a szerencsés helyzetben volt, hogy amikor felkérést kaptak a kampányhoz való csatlakozásra, nem kellett sokat mérlegelniük, hanem azonnal igent mondhattak, és örömmel tették. Horváth Anna hozzátette: az egyetem mellett a kolozsvári iskoláknak sem kellett magyarázni, miért fontos ez az ügy nemcsak az RMDSZ vagy a FUEN, hanem mindannyiunk, az erdélyi magyarság számára. Az ügyvezető alelnök a dolgok szerencsés egybejátszásának nevezte, hogy a Minority SafePack kampánya nem sokkal Vincze Loránt FUEN-elnökké való megválasztása után elindulhatott, és gratulált az elnöknek a sikeres európai kampányhoz, ugyanakkor pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik helyi szinten kivették részüket a munkából. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS