2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tamás Sándor: kürtőskaláccsal várjuk Pașcan képviselő urat Bálványosra

2018. május 26. 11:46, utolsó frissítés: 11:46

Kovászna Megye Tanácsának vezetői Székelyföldre hívják Marius Pașcant, válaszként arra, hogy képviselőházi felszólalásában a Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei parlamenti képviselője azzal vádolta Tamás Sándort és Grüman Róbertet, hogy belülről bomlasztják a román államot - közölte közleményében a megye vezetősége.

A Maros megyei képviselő annak kapcsán jutott erre a következtetésre, hogy a Kovászna megyei önkormányzat meghívására május 30-31. között Bálványosfürdőn ülésezik az Európa Tanács Önkormányzati Kongresszusának szakbizottsága, amelyen első nap a bizottsági ülés zajlik, második nap nemzetközi konferenciát tartanak Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban címmel.

„Nyilatkozatai alapján Pașcan úr nem ismeri a székelyföldi realitásokat. Sajnos egy modernkori Funárnak is beillik a tevékenysége. Az Európa Tanács Önkormányzati Kongresszusának konferenciája kitűnő alkalom, hogy ellátogasson Háromszékre, sok szeretettel várjuk, kürtőskaláccsal fogadjuk. Azért ezzel a finomsággal, mert a kürtőskalács nevét semmilyen más nyelvre nem lehet lefordítani, hiszen angolul, franciául, németül, sőt románul is úgy hívják, hogy: kürtőskalács. Ami a székelyföldi magyar közösség szándékát illeti, le kell szögeznünk: az a célunk, hogy a román mellett a magyar nyelv váljon hivatalos regionális nyelvvé. Nem hiszem, hogy ez a jogos kérés valami különleges elvárás lenne. Európában számos jól működő modellt ismerünk. Mi, magyarok csak azt akarjuk, ami a svédeknek, németeknek, olaszoknak, franciáknak, sőt a szerbiai románoknak is jár. Székelyföldön gyakorlatilag mindennapos a magyar nyelv használata. A helyi önkormányzatokban, közintézményekben a magyar nyelvhasználat hiányból adódó gondokat az okozza, hogy Romániában a nemzetközi ajánlásokat nem jóhiszeműen alkalmazzák. Sok probléma megoldódna, ha a magyar nyelv regionális hivatalos nyelv lenne, az önkormányzatok és az emberek mindennapjait könnyítené meg” – fogalmazott ennek kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Pașcan úr nyilatkozatai politikai éretlenségről tanúskodnak, ez a hozzáállás európai szinten nem érthető. Úgy vélem, hogy nem ismeri kellőképpen azt a témát, amiről beszél, pedig Maros megyében, amelynek parlamenti képviselője, több nemzetiség él egymás mellett és ott is gondot jelent az önkormányzatoknak a többnyelvűség kérdése. Az Európa Tanács Önkormányzati Kongresszusa a bálványosi ülés nyomán jelentést készít elő Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban témában, ez a dokumentum támpont lehet a 47 tagállam önkormányzatai számára. A Maros megyei parlamenti képviselő felszólalása sajnálatos és rontja az ország nemzetközi megítélését” – hangsúlyozta Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki idén az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöki tisztségét is betölti. (tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS