2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen az Európai Bizottság

2018. május 26. 15:59, utolsó frissítés: 15:59

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen, mert az a kitűzött határidőig nem ültette át saját jogrendjébe az ártatlanság vélelméről és büntetőperen való jelenlét jogáról szóló európai uniós irányelvet - írja az Agerpres.

Kelemen Hunor szerint 'várható volt', hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít ebben az ügyben. Az RMDSZ szövetségi elnöke emlékeztetett: a szövetség 2015-ben és 2017-ben is benyújtott egy javaslatot az irányelv elfogadásáról, de nem kapott támogatást. Úgy vélte: minden ilyen eljárás 'súlyos', mert azt bizonyítja: Románia három év alatt képtelen volt teljesíteni szerződéses kötelességét: hogy átvegyen és saját jogrendjébe iktasson egy irányelvet - nyilatkozta Kolozsváron a szövetségi elnök.

Az ártatlanság vélelmére vonatkozó 2016/343-as európai irányelvet átvették volna a román jogrendbe, ha ezt nem akadályozza meg az ellenzék - jelentette ki pénteken Florin Iordache, az igazságügyi törvények módosítására létrehozott parlamenti különleges bizottság szociáldemokrata elnöke.

'Mi előkészítettük a jogszabályt, (...) de az ellenzék megakadályozta, hogy elfogadjuk' - hangoztatta Iordache. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS