2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Alkotmánybíróság döntött: Johannisnak le kellett volna váltani Kövesit

2018. május 30. 14:52, utolsó frissítés: 20:17

Alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között Klaus Johannis államfő azáltal, hogy elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló javaslatot - döntött szerdai ülésén az alkotmánybíróság.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter április 23-án fordult az alkotmánybírósághoz az államelnök aznapi döntésével kapcsolatosan. Az igazságügyi miniszer döntésével Viorica Dăncilă kormányfő is egyetértett.

Az Agerpres beszámolója szerint a taláros testület tagjai úgy rendelkeztek, az államfőnek ki kell adnia a rendeletet, amelyben visszahívja tisztségéből az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét.

A taláros testület elnöke, Valer Dorneanu közölte: az alkotmánybírák többségi szavazattal helyt adtak az indítványnak, és megállapították, hogy az államfő döntése alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az igazságügyi miniszter és az elnök között.

Dorneanu hozzátette: a követendő intézkedésekről egy későbbi közleményben rendelkeznek, a döntés alapjául szolgáló érveket pedig az indoklásban sorakoztatják fel. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS