2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Országszerte voltak tiltakozások az alkotmánybíróság tegnapi döntése ellen

2018. május 31. 09:08, utolsó frissítés: 09:09

Többszáz személy tiltakozott szerda este a nagyobb városokban az alkotmánybíróságnak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészére vonatkozó döntése ellen, írja az Agerpres hírügynökség.

A fővárosban többszázan vonultak utcára, olyan táblákat tartottak a magasba, amelyen többek között az áll, hogy: „Az alkotmánybíróság - az ország szégyene”, „Mi vagyunk, akik nem védjük a törvényszegőket”, „Toader és Dorneanu elárulták nemzetüket”, „Alkotmánybíróság - PSD szolgája”.

Temesváron körülbelül 500 személy vonult ki a Victoriei-térre, „egy törvényt mindenkiért, nem a tolvajokért” kérve.

Az emberek azt kiáltották, hogy: „Az alkotmánybíróság a PSD szolgája!” , „Le Tăriceanuval, Dragneával és Dorneanuval!”, „PSD a tolvajok pártja”, „Románia ébresztő”.

Az engedélyezett tiltakozás 21 óra körül ért véget.

Nagyszebenben mintegy 200 személy vett részt a kétórás felvonuláson a város forgalmasabb utcáin. A tiltakozás itt is incidensek nélkül zajlott. A nagyszebeniek legfőbb üzenete az volt, hogy támogatják Kövesit, ugyanakkor nem értettek egyet az alkotmánybíróság döntésével.

Brassóban körülbelül 50 személy gyűlt össze a prefektúra épülete előtt, hogy az alkotmánybíróság szerdai döntése ellen tiltakozzon.

Kolozsváron néhány tucatnyi ember tiltakozott a PSD és a kormány ellen a város főterén.

Románia Alkotmánybírósága szerdán hozta meg arra vonatkozó döntését, hogy az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között azáltal, hogy elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló javaslatot. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS