2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Függetlenségükért aggódnak a korrupcióellenes ügyészek

2018. május 31. 17:21, utolsó frissítés: 17:21

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint fennáll a veszélye annak, hogy sérül az ügyészek függetlensége, miután az alkotmánybíróság arra kötelezte az államfőt, hogy - az igazságügyi miniszter kezdeményezésének helyt adva - leváltsa tisztségéből Laura Codruţa Kövesit, a DNA főügyészét.

A DNA sajtóirodája által csütörtökön kiadott közleményt nem Kövesi írta alá: a dokumentum szerint a "DNA ügyészei" akarták ezáltal egy potenciális veszélyforrásra figyelmeztetni a közvéleményt.

"Az ügyészi függetlenség elengedhetetlen előfeltétele a korrupcióellenes harcnak. A jelenlegi törvényi garanciák felszámolásának súlyos következményei lehetnek a korrupcióellenes nyomozásokban" - olvasható az állásfoglalásban.

A másik speciális vádhatóság, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vezetője, Daniel Horodniceanu is attól tart, hogy az alkotmánybírósági döntés politikai felügyelet alá helyezi az ügyészeket.

"Az alkotmánybíróság nem az igazságügyi miniszter fennhatósága alá helyezte az ügyészeket (ahogy az alkotmányban szerepel), hanem kiszolgáltatta őket egy politikus vagy politikai támogatással kinevezett tisztségviselő önkényének. Az igazságszolgáltatás függetlenségének őreként meghatározott Legfelsőbb Bírói Tanácsot (CSM) is megfosztották szerepétől, és egyszerű statisztává tették" - mondta az Agerpres hírügynökségnek a DIICOT főügyésze.

Az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki vagy menti fel az igazságügyi miniszter előterjesztése és a legfelsőbb bírói tanács (CSM) véleményezése alapján.

A szociálliberális kormánykoalíció által visszaélésekkel vádolt DNA vezetőjének leváltását Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezte februárban. Az alkotmánybíróság szerdán megállapította: Johannis alkotmányos konfliktust idézett elő, amikor - egyebek mellett a CSM negatív véleményezésére hivatkozva - megtagadta a főügyész elmozdítását.

Az alkotmánybíróság leszögezte: az államfőnek ki kell adnia a főügyész felmentéséről szóló rendeletet. A taláros testület megfosztotta ezáltal mind a CSM-et, mind az államfőt a miniszter által hozott döntés befolyásolásának vagy megmásításának lehetőségétől. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS