2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európa Tanács önkormányzati kongresszusa jelentést készít az önkormányzati nyelvhasználatról

2018. május 31. 17:32, utolsó frissítés: 17:40

A demokráciát szeretné erősíteni az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa azzal, hogy jelentést készít a nyelvi jogok önkormányzati érvényesüléséről.

Erről Gudrun Molster-Törnström, az önkormányzati kongresszus elnöke beszélt csütörtökön Bálványosfürdőn, annak a konferenciának a megnyitóján, amely a jelentés elkészítését alapozza meg. Az elnök elmondta: rengeteg panasz érkezik az Európa Tanácshoz azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzatok miként alkalmazzák a kisebbségi és regionális nyelvek chartáját, amelyet éppen húsz évvel ezelőtt fogadtak el.

Az elnök úgy vélte, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó önkormányzati képviselők nem tudják megfelelő hatékonysággal teljesíteni megbízatásukat, ha nem használhatják az anyanyelvüket. A nyelvi jogok érvényesítése a képviselet hatékonyságát növeli - mondta.

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának elnöke szerint ha nincs párbeszéd és megértés többség és kisebbség között, az ET tonnányi jelentést írhat, nem lesz eredménye. Gudrun Mosler-Törnström a jelentést előkészítő konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón beszélt erről.

Az elnök azért tartotta fontosnak a konferenciát, mert az "elülteti a párbeszéd magját", és segít megoldásokat találni a helyi és regionális szinten megmutatkozó nyelvi problémákra. Úgy vélte: a konferencia kinyitott egy ajtót a legjobb megoldások számára. Hozzátette: ami jó egy kisebbségnek, az a többségnek is jó, és arra figyelmeztetett, hogy a kisebbségek is többséggé válhatnak, és a többségek kisebbségekké, ezért mindig párbeszéd és megértés útján kell rendezni a nézetkülönbségeket.

A politikus azt is megjegyezte, osztrákként irigyli azokat az országokat, amelyekben több nyelvet beszélnek, és a gyermekek már kiskorukban több nyelvet tanulnak meg. Újságírói kérdésre elmondta, az önkormányzati nyelvhasználatról szóló jelentés ajánlásokat is fog tartalmazni, amelyek segíthetik az ET tagállamait abban, hogy megtalálják a jó megoldást a nyelvhasználati kérdésekre. Azt is hozzátette azonban, hogy nincsen általánosan érvényes megoldás a nyelvi kérdésekre, minden helyzet más.
(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS