2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A SRI szerint pontatlan, blogról átvett adatokat közölt Claudiu Manda a lehallgatásokkal kapcsolatban

2018. június 02. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Nem a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) származó, pontatlan adatokat közölt a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke csütörtökön a lehallgatási és megfigyelési parancsokról, állítja a SRI sajtószóvivője, Ovidiu Marincea - közölte az AGERPRES hírügynökség.

A parlamenti bizottság elnöke, Claudiu Manda a titkosszolgálat tevékenységéről készült jelentésből idézve azt állította csütörtökön, hogy 2005 és 2016 között összesen 311.000 engedélyt adtak ki a bíróságok nemzetbiztonsági célú, illetve az ügyészségek által kért más megfigyelésre, és mivel - mint állította - egy engedéllyel átlagban 20 személyt figyelnek meg, a jelzett időszakban több mint hatmillió állampolgárt hallgatott le a SRI.

Marincea szerint ezek az adatok pontatlanok, nem a SRI-től származnak, néhányat egy blogról vettek át.

"A SRI nem küldött olyan átiratot a parlamenti bizottságnak, amelyben a 311.000-es szám szerepelne. Én sajtószóvivőként hallottam erről a számról: egy kolozsvári blogon megjelent tanulmányban szerepelt. (...) A másik szám: engedélyenként húsz lehallgatott személy. Ez az átlag pontatlan, tekintetbe véve, hogy a nemzetbiztonsági engedélyek nagy része egy vagy két személy lehallgatására vonatkozik. A harmadik szám, a hatmillió pedig egy blogról vett nem hivatalos szám és egy pontatlan koefficiens szorzata" - mondta Marincea.

A szóvivő rámutatott, a hivatalos adatok szerint - amelyeket a parlamenti bizottsággal is közöltek - 2004. december 11-e és 2016. február 16-a között összesen 28.784 lehallgatási engedélyt kért a SRI, amelyek közül 9.292 igénylés vonatkozott új esetekre - azaz nem korábban kiadott parancsok meghosszabbítása volt -, és 20.907-re tehető azoknak a személyeknek a száma, akiknek a legfelsőbb bíróság által kiadott jóváhagyással korlátozták a jogait és szabadságait.

"Ezenkívül vannak más megfigyelési engedélyek, amelyeket különféle egyéb bűncselekmények, például lopás, rablás, sikkasztás, családon belüli erőszak stb. esetén kérnek. Nem korrekt összekeverni a bíróságok által különféle bűncselekmények kapcsán kiadott lehallgatási engedélyeket a nemzetbiztonsági célú megfigyelésekkel" - tette hozzá Marincea.

A szóvivő ugyanakkor rámutatott: eltorzított adatok, információk közlésével nem lehet eltántorítani a SRI-t küldetése teljesítésétől, ezekkel inkább az állampolgárok lelkiállapotára lehet hatni.

"A SRI igazgatója, Eduard Hellvig biztosítja az intézmény bel- és külföldi partnereit, hogy a szolgálatnak továbbra is eltökélt szándéka a nemzetbiztonság megőrzése, a partnereinkkel és a civil társadalommal való korrekt kapcsolat fenntartása, a román állampolgárok érdekében" - mondta még a szóvivő, hozzátéve, hogy az elkövetkezőkben is kitartanak a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottsággal való korrekt, intézményes kapcsolat mellett.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS