2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyilvános konzultációkat kér több civil szervezet az államfőtől

2018. június 04. 14:42, utolsó frissítés: 14:42

Nyílt levélben kéri több civil szervezet Klaus Johannis államfőt, kezdeményezzen nyilvános egyeztetéseket, mielőtt az alkotmánybíróság határozata alapján döntést hoz Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztésével kapcsolatban.

Az aláíró 37 civil szervezet és csoportosulás úgy véli, szükség van az egyeztetésekre, mivel „válságos pillanatokat” él az ország, hiszen „éppen azok sodorják szándékosan veszélybe uniós tagságát, a demokráciát és a jogállamiságot, akiket azért választottak meg és neveztek ki, hogy megvédjék ezeket” - fogalmaz a levél.

E szerint ugyanakkor az alkotmánybíróság döntése szembemegy a törvény, az alkotmány, valamint az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus, illetve az EU-s csatlakozási szerződés előírásaival.

„Röviden: ez a döntés visszavet bennünket az EU-csatlakozás előtti időkbe, amikor az igazságszolgáltatás teljesen ki volt szolgáltatva a politikai hatalomnak, pártgyűléseken, politikai parancsra indítottak vagy zártak le bűnvádi eljárásokat, és menesztették azokat az ügyészeket, akik korrupciós ügyekben nyomoztak” - fogalmaz a nyílt levél.

Ennek aláírói rámutatnak: az alkotmánybíróságnak továbbra is a román állam alapvető, meghatározó intézményének kell maradnia, amelyet tisztelni kell, "még akkor is, néhány tagja miatt, akik politikai érdekek érvényesítésére vagy személyes leszámolásokra használták fel az intézményt, pillanatnyilag csökkent ennek presztízse és szakmaisága".

A nyílt levelet többek között A korrupció öl (Corupţia Ucide), az Élő Románia (România Vie), a Társadalmi Párbeszédért Csoport és a #Rezist, valamint #Văvedem mozgalmak képviselői írták alá. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS