2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Macovei szerint az Alkotmánybíróság döntése nem alkotmányos Kövesi menesztési ügyében

2018. június 04. 17:56, utolsó frissítés: 17:58

Monica Macovei EP-képviselő Facebook-bekegyzésben tudatta, hogy az Alkotmánybíróság döntése, mely szerint Klaus Johannis államfőnek menesztenie kellene Laura Codruța Kövesit a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) élérő, nem jogszerű, hiszen az egyik alkotmánybírónak le van járva a mandátuma.

Macovei ugyanakkor nyilvánosan feltette a kérdést Valer Dorenanunak, az Alkotmánybíróság elnökének, hogy informálták-e arról az elnököt, hogy Petre Lăzăroiu megbízása törvény értelmében május 4-én lejárt, mivel eltelt a kilenc év a kinevezése óta, s ennek értelmében nem hozhatott volna döntést alkotmányossági kérdésben.

Macovei szerint Lăzăroiunak el kell hagynia a hivatalát, és Johannisnak a tisztségre új bírót kell kineveznie. A DNA létrehozásában aktívan részt vevő politikus emlékeztet rá, hogy a 47/1992-es törvény értelmében az Alkotmánybíróságnak le kell kommunikálnia, amennyiben valakinek lejár a hivatali ideje. Macovei ugyanakkor kérte az elnököt, hogy ő maga is számoljon be róla, megkapta-e ezt az információt, ahogyan azt a törvény előírja. (hírszerk)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS