2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eggyel több munkaszüneti napunk lehet jövőtől

2018. június 05. 11:10, utolsó frissítés: 11:14

Hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánítanák áldozócsütörtököt. Az erről szóló törvénytervezetet hétfőn iktatták a szenátusban a PNL az USR és az RMDSZ politikusai, írja az observator.tv .

A törvénytervezet aláíróinak érvelése szerint Romániában áldozócsütörtököt jelenleg is szinte az összes iskolában, kulturális intézményben és polgármesteri hivatalban megünneplik. A kezdeményezők továbbá azt is hangsúlyozzák, hogy Romániában az EU-s átlagnál kevesebb munkaszüneti nap van.

Áldozócsütörtök, húsvéthoz és pünkösdhöz hasonlóan mozgó ünnep és minden évben a húsvét utáni negyvenedik napra esik, idén például május 10-re. A keresztény világ áldozócsütörtökön ünnepli Jézus Krisztus mennybemenetelét.

A jelenleg hatályos Munkatörvénykönyv a következő dátumokat szabja meg hivatalos ünnepnapként: január 1-2. (újév), január 24. (Moldva és Havasalföld egyesülése), nagypéntek, amely idén első alkalommal volt munkaszüneti nap, húsvét első- és másodnapja, május 1 (munka ünnepe), június 1. (gyermekek nemzetközi napja), pünkösd első- és másodnapja, augusztus 15. (Nagyboldogasszony), november 30 (Szent András, Románia védőszentjének napja), December 1. (Románia nemzeti ünnepe), december 25. és 26. (karácsony).  

A három vallási ünnep helyett más (nem keresztény) közösségek tagjai háromszor két szabadnapot kaphatnak saját hitéletük ünnepei szerint. (observator.tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS