2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Döntött a Európai Unió bírósága: Romániának el kell ismernie egy meleg pár házasságát

2018. június 05. 11:52, utolsó frissítés: 12:06

Az Európai Unió bírósága mai határozatában arra a döntésre jutott, hogy a házastárs fogalmába beletartozik az azonos nemű társ is.


Az Európai Unió bírósága hivatalos közlemény szerint az uniós polgárok és családtagjaik szabad tartózkodáshoz való jogáról szóló uniós jogi rendelkezések értelmében vett „házastárs” fogalma magában foglalja az azonos nemű házastársakat. Noha a tagállamok szabadságot élveznek a tekintetben, hogy engedélyezik‑e, vagy sem az azonos nemű személyek közötti házasságkötést, nem akadályozhatják valamely uniós polgár szabad tartózkodáshoz való jogát azzal, hogy nem uniós állam állampolgárságával rendelkező, azonos nemű házastársától megtagadják a területükön való tartózkodáshoz való származékos jogot .

A bíróság döntésére azért volt szükség, mert egy román és egy amerikai meleg házaspár esetében a román állam semmilyen jogkört nem akart elismerni, ami a Belgiumban megkötött házassággal jár.

A mostani döntés azt jelenti, hogy a román államnak el kell ismernie a meleg pár házasságát, és az amerikai felet ezáltal megilleti Romániában a letelepedés joga.

A Belgiumban között házasságuk elismerését 2016-ban kérvényezte előszőr Romániában a román Adrian Coman és az amerikai Clai Hamilton. A romániai törvényhozás azonban akkor nem volt hajlandó azt elismerni. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS