2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alkotmánybíróság: a nőknek meg kell adni a lehetőséget, hogy 65 éves korukban menjenek nyugdíjba

2018. június 05. 18:08, utolsó frissítés: 18:09

A nőknek meg kell adni a jogot, hogy a férfiak számára megszabott nyugdíjkorhatárig dolgozhassanak, ellenkező esetben nemi alapon történő megkülönböztetés áll fenn, döntött kedden Románia Alkotmánybírósága (CCR).


A testület kedden arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy plénuma alkotmányellenességet állapított meg a 2003/53-as törvény (munka törvénykönyve) 56-ös cikkelyének első bekezdésében.

Az említett jogszabállyal kapcsolatban a testület megállapította, hogy csak abban az esetben alkotmányos, ha a „standard kor” kifejezés nem zárja el a nőktől azt a lehetőséget, hogy kérhessék egyéni munkaszerződésük meghosszabbítását a férfiak standard nyugdíjkorhatárát jelentő 65 éves korukig. Ha ezen kor előtt előírásszerűen megszűnik a nők egyéni munkaszerződése, az nemi alapon történő diszkriminációt és a nők munkához való jogának korlátozását jelenti.

A 63. életévüket betöltött nőknek tehát választási lehetőségük kell hogy legyen aközött, hogy kérik nyugdíjazásukat, illetve aközött, hogy 65 éves korukig folytatják az egyéni munkaszerződésben megszabott tevékenységüket.

A döntés jogerős és kötelező erejű.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS