2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarul is ki kellene írni az utcák és terek nevét, ha elfogadják az RMDSZ javaslatát

2018. június 07. 10:30, utolsó frissítés: 10:49

Elfogadta az RMDSZ a kisebbségi jogokat jelentősen kiterjesztő javaslatait a közigazgatási törvény kidolgozásával foglalkozó parlamenti különbizottság.

"Az anyanyelvhasználat kezdeményezésünkre kiterjed többek között az utcák, terek, parkok neveire, a prefektúrával való kommunikációra, egységes anyanyelvű formanyomtatványok segítik ezentúl a helyi és megyei önkormányzatokban az ügyintézést, és a jövőben azok a megyék, települések is biztosíthatják a többnyelvűséget, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot. Ezek azok a legfontosabb rendelkezések, amelyek javaslatunkra bekerültek a közigazgatási törvénykönyv tervezetébe - számolt be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője, a közigazgatási törvényt megvitató parlamenti különbizottság tagja..

A törvénytervezet hétfőn kerül a szenátus plénuma elé, majd végső döntéshozóként a képviselőháznak is jóvá kell még hagynia.

„Azokon a településeken, ahol egy adott kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot, a kisebbség nyelvén is ki kell ezután írni az utcák, terek, parkok nevét is. Az anyanyelvhasználati jog kiterjesztéséről szóló javaslatunkat az indokolja, hogy a jelenleg érvényben lévő törvénykezés explicit módon csak a helységnévtáblákat, intézményneveket említi.

Ennek ellenére egyes önkormányzatokban sikerült megoldani az utcanevek többnyelvűsítését is, máshol azonban évek óta akadályoztatják ennek megvalósítását a törvényes keret hiányára hivatkozva” – fogalmazott Cseke.

Az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa beszámolt arról is, hogy az RMDSZ javaslatára az új közigazgatási törvényben is megjelenik a „megye” meghatározásában az „etnikai” szó: „Romániában 1968 óta, tehát ötven éve a társadalmi, gazdasági, etnikai szempontok, kulturális hagyományok és a lakosok közötti kapcsolatok képezik az alapját a megye meghatározásának.

Ennek így kell maradnia, hiszen ez a meghatározás tükrözi a valóságot, ha törölnék az „etnikai” szót, azzal azt állítanák, hogy a többségi lakosokon kívül nem élnek más nemzetiségű személyek a megyékben, ami nem helytálló.

Mint Cseke kifejtette, az etnikai identitásra való hivatkozás a megye meghatározásában az elmúlt évtizedekben sem okozott semmi problémát. Mégis a Nemzeti Liberális Párt a különbizottság ülésén nacionalista fennhangokkal kérte az etnikai elem törlését a jogszabály szövegéből, illetve minden, kisebbségi jogokat erősítő kezdeményezésük ellen tiltakozott.

"Rendre ezek ellen szavazott a Népi Mozgalom Pártjával és a Mentsük Meg Romániát Szövetséggel együtt. A kormánypártok támogatásával azonban sikerült bevinni a közösségünk számára fontos javaslatokat a jogszabály szövegébe" - fogalmazott.

Az RMDSZ kezdeményezésére a különbizottsági munkálatok során azt is belefoglalták a törvénytervezetbe, hogy ezután a prefektúrára is kiterjesztik az anyanyelvhasználati jogot ott, ahol az adott kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot, magyarázta Cseke.

„Továbbá érvényes lesz ez a helyi és megyei önkormányzatok többségi tulajdonában lévő, közérdeket ellátó kereskedelmi társaságokra, vállalatokra is, mint például a közszállítási vállalatok, víz- és hőszolgáltatók.

Ezek a rendelkezések a hatályos törvényben nem szerepelnek, és a közigazgatási törvény tervezetének eredeti verziója sem tartalmazta ezeket” – hangsúlyozta a szenátor.

„A közigazgatási törvényt vitató bizottság elfogadta azon javaslatunkat is, amely anyanyelvű formanyomtatványok bevezetésével segítené a kisebbségi személyek ügyintézését azokban az önkormányzatokban, ahol az adott kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot.

Ezeket a nyomtatványokat a román formanyomtatvány-rendszerben szereplő dokumentumok alapján dolgozná ki a kisebbségkutató intézet, és kormányhatározattal hagyják jóvá. Ez egy nagyon konkrét megvalósítási javaslat az anyanyelven történő ügyintézés egyszerűsítése és hozzáférhetőbbé tétele érdekében” – mutatott rá.

Az RMDSZ felsőházi politikusa kitért arra is, hogy az új közigazgatási törvény egyértelműen tisztázza, hogy ezután tanácshatározat elfogadásával anyanyelvhasználati jogokat biztosíthatnak azok a helyi és megyei önkormányzatok is, ahol az adott kisebbség számaránya nem éri el a húsz százalékot.

„Konkrét, negatív tapasztalat miatt terjesztettük be ezt a módosító javaslatot. Aranyosgyéresen ugyanis hiába döntött a helyi tanács a helységnévtáblák kétnyelvűsítéséről, a prefektus ezt megtámadta, és a végleges bírósági ítélet megsemmisítette a tanácshatározatot arra hivatkozva, hogy nincs jogalapja a kétnyelvű táblák kihelyezésének, miután az aranyosgyéresi magyar lakosság aránya nem éri el a húsz százalékot.

Ilyen eset többé nem fog előfordulni, amennyiben a parlament az RMDSZ által indítványozott módosítással együtt fogadja el a közigazgatási törvénykönyvet” – hangsúlyozta Cseke Attila. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS