2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román UNESCO-nagykövet: a Verespatak-dosszié továbbra is az UNESCO-nál van

2018. június 07. 13:50, utolsó frissítés: 13:56

A Verespatak-dosszié továbbra is az UNESCO-nál van, az lenne a természetes, ha a román állam és a Gabriel Resources vállalat közötti per lezárulását követően folytatódna a világörökségi felterjesztéssel kapcsolatos eljárás - jelentette ki Románia UNESCO-nagykövete, Adrian Cioroianu az Agerpesnek nyilatkozva. Állítása szerint csak a per idejére függesztették fel Verespatak felterjesztését a világörökségi listára.

A téma szerdán vált ismét aktuálissá, miután a sajtóértesülések szerint a kormány leállította Verespataknak az UNESCO világörökségi listájára történő felterjesztését, arra a kártérítési perre hivatkozva, amelyet a Gabriel Resources társaság indított Románia ellen. A kérelmet a kulturális minisztérium szövegezte meg, majd a külügyminisztérium közvetítésével elküldte az ország UNESCO-nagykövetének. Közben a Salvaţi Roşia Montană civil szervezet péntekre máris az ország minden városába 18 órától tüntetéseket jelentett be a hír megjelenése után.

A Világörökség Bizottság a tervek szerint a június 29. és július 2. közötti, 42. ülésszakán döntött volna a Verespatak-dossziéról.

A Gabriel Resources 2017-ben indított pert Románia ellen, 4,4 milliárd dollár kártérítést követelve, amiért az állam megakadályozta tervezett aranybánya-beruházását.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS