2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Július 5-én tárgyalhatja az alkotmánybíróság a román-amerikai házaspár ügyét

2018. június 07. 16:49, utolsó frissítés: 17:25

Július 5-re halasztotta annak a román-amerikai melegpár ügyének a megtárgyalását a román Alkotmánybíróság, akik Brüsszelben házasodtak össze, és most Romániában szeretnének élni - állítja forrásokra hivatkozva az Agerpres.


Adrian Coman és Clai Hamilton 2010-ben Brüsszelben házasságot kötöttek. 2012 decemberében Coman és házastársa azzal kérelemmel fordult a román hatóságokhoz, hogy tájékoztassák őket azon eljárásról és feltételekről, amelyek mellett az amerikai állampolgár Hamilton Coman családtagjaként három hónapot meghaladó jogszerű tartózkodásra engedélyt kaphat Romániában. A kérelem a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásáról szóló EU-s irányelven alapult, amely lehetővé teszi, hogy az uniós polgár házastársa csatlakozzon a társához annak tartózkodása szerinti tagállamában.

E kérelemre válaszul a román hatóságok tájékoztatták a párt, hogy Hamiltont csak három hónapos tartózkodási jog illeti meg, mégpedig azért, mert Romániában nem minősülhet uniós polgár "házastársának", mivel Románia nem ismeri el az az azonos nemű személyek közötti házasságot. A pár ez után indított keresetet a bíróságon, hogy az állapítsa meg a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tényét az EU-s szabad mozgáshoz való jog gyakorlása tekintetében.

E jogvitában nyújtottak be alkotmányossági kifogást a román Alkotmánybírósághoz, amely a döntése előtt kikérte az EU luxembourgi székhelyű bíróságának véleményét, hogy Hamilton uniós polgár "házastársának" fogalma alá tartozik-e, következésképpen Romániában állandó tartózkodáshoz való jog illeti-e meg. A luxemburgi bíróság kedden nyilvánosságra hozott ítéletében úgy döntött, hogy a "házastárs" fogalmába beletartozik az azonos nemű társ is.

Az uniós bíróság szerint, noha a tagállamok saját hatáskörben rendelkezhetnek arról, hogy engedélyezik-e, vagy sem az azonos neműek közötti házasságkötést, nem akadályozhatják az uniós állampolgárok szabad tartózkodáshoz való jogának gyakorlását azzal, hogy az Európai Unión kívüli országból származó, azonos nemű házastársától megtagadják a területükön való állandó tartózkodást.

Ennek az ítéletnek a függvényében kell tárgyalnia az alkotmánybíróságnak a polgári törvénykönyv 277-es cikkét, amely kimondja: Románia nem ismeri el a külföldön kötött azonos neműek közötti házasságot és regisztrált élettársi kapcsolatot. Amennyiben az alkotmánybíróság úgy dönt, hogy az említett rendelkezés alkotmányellenes, akkor a döntésük közzétételétől számítva felfüggesztik azt, majd 45 napon belül megszűnnek joghatást kiváltani. A belügyminisztérium az után már nem hivatkozhat rá, és meg kell adja a letelepedési engedélyt az uniós polgár nem uniós társának. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS