2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kövesi leváltásáról az alkotmánybíróság: mindenkinek tiszteletben kell tartania a döntésünket

2018. június 07. 19:22, utolsó frissítés: 19:54

Függetlenül attól, hogy ki idézte elő az alkotmányos természetű konfliktust, a hatóságoknak kötelességük alkalmazkodni Románia Alkotmánybíróságának (CCR) döntéseihez - olvasható a taláros testület által azon döntéssel kapcsolatban kiadott indoklásban, amely szerint az államfőnek menesztenie kell tisztségéből az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét, Laura Codruţa Kövesit.

Az alkotmánybíróság kötelező érvényű, megfellebbezhetetlen határozata akkor lép hatályba, amikor megjelenik a közlönyben, ami várhatóan még csütörtökön megtörténik.

Az alkotmánybíróság a múlt héten szavazattöbbséggel - három különvélemény mellett - hozott döntésével a kormánynak adott igazat a az államfővel folytatott jogvitában, és szavazattöbbséggel megállapította: Klaus Johannis alkotmányos konfliktust okozott azzal, hogy megtagadta Laura Codruţa Kövesi leváltását, amelyet az igazságügyi miniszter kezdeményezett.

A taláros testület megállapította: az alkotmány nem úgy fogalmaz, hogy az elnök "felmentheti", hanem úgy, hogy "felmenti" a vádhatóság vezetőjét, tehát a folyamatban a szakmai döntést a miniszter hozza meg, az államfő nem mérlegelheti annak időszerűségét, legfeljebb az eljárás szabályosságát. Johannisnak nem kellett volna "kiértékelni a (főügyész munkájáról írt miniszteri) kiértékelést", mert ezzel beavatkozott az igazságügyi miniszter hatáskörébe - olvasható a döntés indoklásában.

A DNA honlapján közzétett 133 oldalas indoklás mellett megtalálható Livia Stanciu, Daniel Morar és Mircea Minea Marian alkotmánybírák különvéleménye is, de arra nem tér ki, hogy mi történik akkor, ha Johannis továbbra sem váltja le a főügyészt.

A román média azért tulajdonított jelentőséget annak, hogy a határozat nem tartalmaz határidőt, mert - az alkotmánybíróságot szervilizmussal, a kormánypárt kiszolgálásával vádoló - ellenzéki politikusok felvetették, hogy Johannis ne tegyen eleget a határozatnak, amely szerintük véget vet az ügyészek függetlenségének, kiszolgáltatva őket a politikai alapon kinevezett igazságügyi miniszternek.

Maga Johannis is nyitva hagyta ezt a lehetőséget, amikor kedden azt mondta: megvárja az indoklást, megpróbálja azt megérteni, és azt követően dönt, döntése pedig mindenképpen a jogállamiságot fogja szolgálni és tiszteletben tartja az alkotmányt. Az elnök viszont megállapította: kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy maga az alkotmánybíróság tiszteletben tartja-e az alkotmányt.

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke a csütörtöki ülés szünetében azt mondta az újságíróknak: a határozat közzététele pillanatában kötelezővé válik, ami azt jelenti, hogy a benne foglalt rendelkezést az államfőnek "késedelem nélkül" végre kell hajtania.(agerpres/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS