2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cseke Attila: nem kapnak nagyobb hatalmat a prefektusok az önkormányzatokkal szemben

2018. június 08. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

Az RMDSZ javaslatára törölték a közigazgatási törvény szövegéből azokat a rendelkezéseket, amelyek a prefektus hatalmát erősítették volna, nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

„A jogszabálytervezet eredeti formája a prefektusi intézménynek szánt volna nagyobb szerepet az önkormányzatokkal szemben, és olyan jogkörökkel ruházta volna fel a prefektust, amelyeknek nincs alkotmányossági hátterük, és amelyekkel a közösségeink választott önkormányzati vezetőit akadályozhatta volna munkájukban.

Az RMDSZ egyik kiemelt célja a közigazgatási törvényt vitató parlamenti különbizottságban az volt, hogy alkotmányos keretek közé szorítsa vissza azokat a jogszabálytervezetben szereplő törekvéseket, amelyek a prefektus hatalmát erősítették volna. Javaslatainkat elfogadta a különbizottság, belefoglalták a tervezetről szóló bizottsági jelentésbe.

A jogszabály hétfőn kerül a szenátus elé, majd a képviselőház asztalára” – mondta az RMDSZ-es politikusa, az új közigazgatási törvénykönyvet vitató parlamenti különbizottság tagja.

Cseke Attila kifejtette, a bizottsági munkálatok során az RMDSZ kezdeményezésére rögzítették, hogy a prefektus a kormány helyi képviselője, de nem a törvény és helyi közrend betartásának szavatolója, mert ezt a két hatáskört Románia alkotmánya nem írja elő számára, és ezek akár visszaélésekre is lehetőséget teremtenek.

„A prefektus ellenőrzi a helyi és megyei önkormányzati vezetők által kiadott közigazgatási rendelkezéseket. Ezt a jogkört kiegészítette volna a törvény azzal, hogy a vizsgálatot a prefektus a helyi önkormányzatok székhelyén is megteheti.

Javaslatunkra törölték a jogszabály szövegéből ezt a rendelkezést, a prefektust nem fogják vizsgálati, ügyészségi jogkörökkel felruházni. Azt is töröltettük a törvénytervezetből, hogy a prefektust minden egyes olyan ellenőrzésről előzetesen tájékoztatni kell, amelyet az illető megyében valamely minisztérium, vagy bármely dekoncentrált intézmény kilátásba helyez.

Továbbá kikerült a jogszabály rendelkezései közül az is, hogy a prefektus ellenőrizheti a polgármesterek és megyei tanácselnökök cselekedeteit, amikor a választások szervezéséről van szó, vagy amikor anyakönyvvezetői minőségükben járnak el” – számolt be Cseke Attila. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS